Régi foglalkozások, amelyek szükségtelenné váltak a XXI. században

Forrás: Roger-Viollet via AFP/© Jacques Boyer / Roger-Viollet/Jacques Boyer -
múlt munkakör magazin foglalkozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon a mai kor foglalkozásai meddig élnek majd? Van e szavatosságuk? Mi lesz velük 10, 20, 30 év múlva? A régmúlt foglalkozásai mai szemmel különösen hangzanak, de lehet a mostaniak sem fognak másként hangozni sok-sok év múltán.

Nézzünk néhányat közülük, amelyeknek márcsak a hangzása is bizarrnak tűnhet a XXI. században. Ezek közé tartozik az emberi ébresztőóra. Amikor még sokak számára megfizethetetlen és elérhetetlen volt ez a ma már mindennapi eszköz, az ipari forradalomtól kezdve egészen az 1920-as évekig az ún. knocker-up-ok voltak azok, akik Anglia és Írország utcáit járva hosszú, bambuszból készült botjukkal, illetve kavicsokkal ébresztették és indították munkába az embereket. Ez a mesterség főként a nagyobb ipari városokban terjedt el, ahol a munkát idősebb férfiak végezték.

Ki is volt az a telefonközpontos?

A telefonálás az 1889-ben feltalált automata telefonközponttal tovább egyszerűsödött, így feleslegessé vált az addigi kézi kapcsolásos telefon-összeköttetés. Puskás Tivadar, a magyar származású tudós Amerikában dolgozta ki a telefonvonalak összeköttetését biztosító központ tervét, amely 1877-ben a gyakorlatban is megvalósult. Amikor Puskás először hallotta meg a vonal másik végén lévő ember hangját, izgatottan elkiáltotta magát: „Hallom". Később ez alakult át a „Halló" üdvözlőformává. Budapesten 1881. május 1-jén kezdett el működni a Budapesti Telefonközpont. Idővel szinte minden ország áttért az automata központokra, amelyeknek következtében a telefonközpontokban dolgozó nők ezreinek munkája vált szükségtelenné.

A telefonvonalak összeköttetését biztosító központ gondolata 1877-ben valósult meg Forrás: Roger-Viollet via AFP/© Jacques Boyer / Roger-Viollet/Jacques Boyer

Munkásokat lelkesítő felolvasó, ugye milyen jól hangzik?

A felolvasó a dohány és egyéb gyárak hatalmas termeinek egyik kiemelt helyén foglalt helyet, s miközben a munkások dolgoztak, hangosan olvasott. Természetesen a munkájáért fizetést is kapott; olykor politikai állásfoglalásokat is osztott meg a hallgatóságával. A szakmának az érdekessége, hogy teljesen nem halt ki, mivel Kubában mind a mai napig vannak felolvasók.

Szemfelszedő és műstoppoló

A hatvanas években a nejlonharisnyát csak különleges alkalmakkor, általában üzérektől lehetett vásárolni (főként kamionosoktól), ezért, akinek sikerült beszereznie, az nagyon megbecsülte. Viszont, ha a harisnya beleakadt valamibe és kiszakadt, akkor volt szükség a szemfelszedő kisiparosra, aki a kiszakadt harisnyát úgy javította meg, hogy szinte észrevehetetlen volt a sérülés.

Ha a harisnya beleakadt valamibe, és kiszakadt, akkor jött képbe a szemfelszedő kisiparos Forrás: Roger-Viollet via AFP/© Jacques Boyer / Roger-Viollet/Jacques Boyer

Mit is tud a műstoppoló? A műstoppoló a vastagabb szivarral kieégetett vagy moly által kirágott szövetet hasonló színű és vastagságú fonallal, kézi munkával beszőtte. Ezek a szolgáltatások még ma sem haltak ki teljesen, de már nehezen találnánk szemfelszedő vagy műstoppoló kisiparost. Ezek a szakmák napjainkban kihalófélben vannak.

Ugye, milyen különleges hangzása van a lámpagyújtogató szakmának? A 19. század derekán az olajmécseseket gázégők és petróleumlámpák váltották fel. A villamos lámpákkal csak 1909-ben kezdtek kísérletezni. A lámpagyújtogatók az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején egyesével gyújtogatták fel a villanylámpákat, míg végül 1931-ben kiépítették a közvilágítás távkapcsolásához szükséges berendezéseket.

A lámpagyújtogatók az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején egyesével gyújtogatták fel a villanylámpákat Forrás: Roger-Viollet via AFP/© Jacques Boyer / Roger-Viollet/Jacques Boyer

A tejesember az 1950-es években minden nap ellátta az embereket a tápláló itallal, de a hűtőszekrények megjelenésével manapság ez a szakma talán már csak vidéken maradt életben, de egyre inkább kihalófélben van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.