Emlékeztek még a Flashdance csinos hegesztőnőjére? Nos, Szabó Andreának nem innen jött az ötlet, hogy ezt a szakmát válassza. A kétgyermekes édesanya mos, főz, takarít, a szakmájában pedig nem ismer lehetetlent. A Life.hu Nők különleges foglalkozással című sorozatában ezúttal egy női hegesztőmérnök életéről olvashattok.

Andrea ránézésre igazi nő: divatos, rendezett frizura, szépen manikűrözött körmök, igényes külső. Nehéz elhinni, de a negyvenöt éves, kétgyermekes anyuka szakmája roppant férfias - ő mégis iszonyúan élvezi. Andi foglalkozása nemzetközi hegesztőmérnök. "Kislánykoromtól gépészmérnök akartam lenni. Az édesapámnak is ez a hivatása, de tőle függetlenül én is ebbe a szakmába szerettem bele. Már gyermekkoromban is szívesebben ügyködtem, mint babáztam. Az iskolában pedig imádtam a matekot és a fizikát. A műszaki egyetemen a gépészmérnöki kart választottam - apu is sokat segített, hiszen ő is gépészmérnök" - vallja Andi.

Forrás: Rostás Bianka/Life.hu
A galéria eléréséhez kattints a képre!

De vajon miért választ egy nő egy ennyire férfias foglalkozást? "Számomra kihívást jelentett, hogy megmutassam, én is meg tudok csinálni bármit, amit a férfiak. Persze az is lehet, hogy férfitestbe kellett volna születnem. Határozott személyiség vagyok, szeretek irányítani, és mindig ott van bennem a vágy, hogy megmutassam, a nők is tudnak annyit, mint az erősebbik nem. De tény, hogy  legalább ötször annyit kellett dolgoznom az elismerésekért, mint egy férfinak. Minden egyes alkalommal meg kellett küzdenem ebben a cseppet sem nőies szakmában azért, hogy elfogadjanak. Sok tanáromnál hátrány volt, hogy nő vagyok, de persze az is előfordult, hogy egy-egy oktatóm elismeréssel tekintett rám ugyanezért. De megérte!"

Andrea igazán sikeresnek mondhatja magát, hiszen szinte mindent elért a szakmájában, amit csak lehetett. A munkája mellett vezeti a családi vállalkozást is, sőt, magát a szakmát is szívügyének tekinti: ,,Járom az országot, és a nagyvállalatok hegesztőit vizsgáztatom. Ebben a munkakörben az országban alig 10 nő dolgozik rajtam kívül. Nagyon sokat utazom, és rendszeresen kell a továbbképzés is, de megéri, hiszen a munkám a szenvedélyem. Mivel az ipar nagyon fejlődik, így az én munkám is folyamatos önképzést igényel. Szerencsére van kivel megosztani mindezt: a párom is ebben a szakmában dolgozik - tőle tanultam szinte mindent."

Forrás: Rostás Bianka/Life.hu
Nézd meg a többi képet galériánkban!

Andi a munkája mellett fontosnak tartja azt is, hogy itthon minél több fiatal válassza ezt a hivatást. "Keresett szakma a mienk, az emberek nem is tudják, hogy mennyire. Itthon nagyon jó a képzés, külföldön azonban általában nincs is. Minősített hegesztőkre egész Európában nagy igény van: Ausztriában például a minimum órabér 10-12 euró, de ha az ember már beszéli a nyelvet, és a munkáját is jól végzni, nem ritka a 36 eurós órabér sem. De a hegesztőmérnököket itthon is szépen megfizetik. Viszont a mai fiataloknak eszükbe sem jut ez a szakma, így mostanában járjuk az iskolákat, mesélünk a diákoknak a szakmánkról, és arra ösztönözzük őket, hogy válasszák ezt a munkát. Nagyon megéri, külföldön ugyanis kapkodnak az itthon végzett minősített hegesztőkért. Aki tényleg jó, az halálra keresi magát. A Ferrarinak több mint 250 alkatrészét itt hegesztjük, a Bayer München stadiont magyarok hegesztették, és a dubaji hullámvasutakon is a honfitársaim dolgoztak. Magyarország hegesztésben nagyon az élen jár, de nem reklámozzák. Ha sok időm lenne, minden iskolába elmennék, hogy lelkesítsem a fiatalokat."

Forrás: Rostás Bianka/Life.hu
A galériáért kattints a képre!

De vajon hogy viselik az Andihoz hasonló erős, karakán nőket a férfiak? "Mi otthon úgy élünk, mint egy igazi, olaszos család. A párommal mindketten nagyon erős egyéniségek vagyunk, de azt gondolom, egy nőnek az a feladata, hogy megtanuljon a háttérbe vonulni, amikor a helyzet úgy kívánja. Szerintem ez jót tesz egy kapcsolatnak."

Andi a sok munka mellett a háztartást és saját külsejét sem hanyagolja el: "Otthon mindent én szerelek. Nem azért, mert a párom nem tudná megcsinálni. Ennek látom értelmét, eredményét, míg a takarításnak egy óra múlva nyoma sincs. Persze attól még azt is megcsinálom. Ha van egy kis időm, akkor pedig edzek. Most az erőfejlesztő jóga a kedvencem, valószínűleg azért, mert ez a sport nagy kihívást igényel. Én pedig imádom a kihívásokat. Most már csak egy dolgot szeretnék elérni: németül beszélek, de angolul még meg kéne tanulnom..."

Forrás: Rostás Bianka/Life.hu
A többi fotóért kattints ide!

Andit ismerve ez is gyerekjáték lesz.

 

Nők különleges munkával: Ildikó, a pilótanőhttp://www.life.hu/tested-lelked/20121130-nok-kulonleges-munkaval-czigany-ildiko-az-elso-magyar-noi-pilota.html Álom az óceánon: Hajni bejárta az egész világothttp://www.life.hu/szorakozz/20130123-munka-oceanjaro-hajon-nok-kulonleges-foglalkozassal.html Nők különleges foglalkozással: Miló Vikihttp://www.life.hu/szorakozz/20130225-nok-kulonleges-foglalkozassal-milo-viki-okolvivo.html