Pénztárcabarát tippek a vegyszermentes takarításhoz: ezek az igazi házi csodaszerek

Forrás: Shutterstock -
környezetvédelem tisztítószer magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A természetbarát háztartás mindenki számára elérhető, akit érdekel a természetvédelem és a jó életminőség. Az ilyen háztartások fenntarthatóak, egészségesebbek és felelősségteljesebb emberré is tesznek bennünket.

Milyen tisztítószereket használjunk a tisztább környezetért?

A legnagyobb problémát a minket körülvevő veszélyes lakótársak jelentik, azaz a vegyszerek, amelyek belekerülnek a szennyvízbe, a talajba és a levegőbe is. Nő az allergiás megbetegedések gyakorisága is, így pedig az egészség a legfőbb indok arra, hogy lecseréljük a háztartásban lévő vegyszereket, és áttérjünk természetbarát termékek használatára. A zöld háztartás tehát nem csak az egészségen javít, de az életminőségen is.

A háztartásnak és a pénztárcánknak is kedvez, ha nem vásárolunk felesleges vegyszereket. A természetes tisztítószerek óvják a háztartási berendezéseket – a mosógépet, mosogatót, fa felületeket, a bútorokat valamint a szöveteket is, hiszen nem tartalmaznak agresszív anyagokat, amelyek a tisztítás mellett az anyagok felületét is megsértenék.

A legkülönfélébb illatú, színű, összetételű vegyszerek sorakoznak a boltok polcain, melyek nem épp a természetes összetevőikről híresek. Mutatunk pár valóban természetes, olcsó és egyben környezetbarát tisztítószert, melyet mi magunk is kipróbálhatunk otthon.

A fából készült vágódeszka a háziasszonyok többségének kihívást jelent, hiszen vagy megreped, vagy feketedik, vagy büdösödik, vagy penészedik. Akik nem rajonganak az erős kemikáliákért a konyhában, azok próbálkozzanak a következő csodaszerrel: egy evőkanál só, fél citrom leve, és egy csepp teafaolaj. Ezzel az oldattal kenjük át a vágódeszka mindkét oldalát, majd hagyjuk fél órán át állni.

A teafaolaj kíváló tisztítószer gomba- és baktériumölő hatása révén Forrás: Shutterstock

Az ablakpucoláshoz két liter langyos vízben keverjünk el fél csésze kukoricakeményítőt, majd ezzel az oldattal mossuk, töröljük át az ablakokat, üvegajtókat vagy tükröket is. Zsírmentes felületet kapunk, de még új fényt is kölcsönöz az üvegeknek.

A következő felmosószer bármilyen felületre alkalmas. Egy vödör meleg vízbe öntsünk egy deci ecetet, fél csésze szódabikarbónát, tegyünk bele néhány csepp teafaolajat, majd töröljük át vele a padlót is. Fényes lesz az ecettől, de baktériummentes valamint illatos is.

Önts a felmosóvízbe szódabikarbónát és ecetet! Forrás: Shutterstock

Egy jó kis tipp, amennyiben odaégetett edényeid vannak, töltsd fel őket kólával, majd hagyd őket ázni egy órán át. Ez a trükk hatásos lesz az égetett foltok ellen.

A kólában megtalálható szénsav fel tudja számolni a csatornában felgyülemlő maradékot. Csak öntsük a lefolyóba és oblítsük le forró vízzel. A kóla a foszforsavtartalma miatt véctisztításra is alkalmas.

Mosás alkalmával próbáljuk ki a mosódiót, amely tökéletesen tisztává, puhává és illatossá varázsolja a ruhákat.

A mosódió a mosógépben szappanos levet ereszt, ezáltal varázsolja a ruháidat tisztává Forrás: Shutterstock

Ha időt szeretnénk spórolni és szeretnénk kipróbálni pár új terméket, akkor keressük a biológiailag lebomló tisztítószereket, amelyek a legtöbb drogériában kaphatóak. Az előnyei, hogy nem tartalmaznak ásványolajat, főként természetes anyagokkal dolgoznak és újrahasznosíthatóak. Emiatt az allergiával küzdők is bátran használhatják, hiszen nem okoz allergiát.

A legtöbb dolog, ami a természetbarát tisztításhoz szükséges, a háztartások többségében megtalálható. Ez nem más, mint a szódabikarbóna, ecet vagy citrom. Ezek a leghatékonyabb és egyben legmegbízhatóbb környezetbarát tisztítószerek. Nemcsak eltávolítják a foltokat, de fényesítenek, illatosítanak és tökéletesen helyettesítik a többi tisztítószert is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.