Ezek az állatfajok vannak veszélyben az esőerdőkben

Forrás: Shutterstock -
trópusi állatok veszélyeztetett fajok emlősök magazin esőerdő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokat csökkentek az erdőkben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt, - derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) vezetésével elkészült első globális állapotfelmérésből. A legnagyobb veszteségeket a trópusi erdők, azon belül az amazonasi esőerdők állatai szenvedték el.

Elsődlegesen az ember okolható az élőhelyek zsugorodásáért. A fajokra sok veszély leselkedik: az erdőirtás, a klímaváltozás, a nem fenntartható vadászat, az illegális vadállat-kereskedelem, a betegségek és az invazív fajok megjelenése.

A trópusi esőerdők növényei állítják elő a legnagyobb mennyiségű szerves anyagot és oxigént a Földön, a szárazföldi életközösségek közül. Emiatt, ezeknek az erdőségeknek fontos szerepük van a légkör oxigéntartalmának fenntartásában. Sajnálatos módon elképesztő mértékben felgyorsult az esőerdők irtása az utóbbi évtizedekben.

A tápláléklánc alapját képező termelők megsemmisítése nyilvánvalóan az erdők állatvilágát is veszélyezteti.

Az erdőirtás másik indítéka, hogy az esőerdők területét megpróbálják mezőgazdasági művelés alá vonni. Nem lehet azonban gazdaságos termelést folytatni a tápanyagokban szegény talajon. Az erdők újratelepítése pedig lehetetlen a talaj gyors pusztulása okán. Sajnos hazánkban is több vadon élő állatot veszélyeztetettként tartanak nyilván. Nézzük, mely állatok veszélyeztetettek az esőerdőkben:

A jaguár

Forrás: Shutterstock

A jaguár egy nagytestű macskaféle. Dél- és Közép-Amerika trópusi és szubtrópusi területein él leginkább. Főként a folyók közelében, mocsarakban és sűrű esőerdőkben fordul elő, ahol az átláthatatlan aljnövényzetben könnyedén megszerezheti a zsákmányt.

Természetes élőhelye egykor egészen a Grand Canyonig terjedt, mostanra azonban a nyugati féltekén erősen csökken a populáció.

Az élőhelyein szójaföldeket és szarvasmarha-telepeket alakítottak ki, ezért Argentínában egyenesen a kihalás szélére került a jaguár. A helyi, nemzeti parkokért felelős hatóság szerint mára kevesebb, mint 250 egyed maradt az országban, és a Gran Chaco vidék argentínai részén csak 20 állat lakik.

Az ázsiai elefánt

Forrás: Shutterstock

Az ázsiai elefántot „veszélyeztetett" fajnak nyílvánította.a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Az esőerdőkben és füves területeken szintén megtalálható, az erdős területek határát kedveli főként. Elsősorban az élőhelye zsugorodása miatt, sajnos veszélyeztetett faj.

Egy elefántokból álló csorda számára igen nagy terület kell, és ma alapvető probléma élőhelyeik pusztítása. Nehéz vele együttélni, hiába tölt be fontos szerepet az elterjedési területén élők hitvilágában, kultúrájában. Van, hogy az elefántok megdézsmálják vagy esetleg teljesen elpusztítják a termésüket, és ezt a gazdák nem tudják elfogadni.

Aranyfejű oroszlánmajom

Forrás: Shutterstock

Lakóhelyeinek fokozatos pusztulása miatt napjainkban már csak Brazília déli, délkeleti részén található meg, pedig az ország bennszülött faja. Az utóbbi időben a természetes erdők mellett a kakaóültetvényeken is megjelent az élőhelyének pusztulása miatt. Annak ellenére veszélyeztetett faj, hogy a négy oroszlánmajom-faj közül az aranyfejű a legelterjedtebb.

Jelentősen megfogyatkozott az elmúlt évtizedekben, ezenkívül tovább veszélyezteti ennek a kis méretű majomfajnak a fennmaradását, hogy a meglévő vadon élő populáció csak Brazília egy csekély részén fordul elő. Az európai állatkertek egységesen, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik az aranyfejű oroszlánmajmot.

A bengáli tigris

Forrás: Shutterstock

Indiában él a bengáli tigris. A leggyakoribb tigrisfélék között tartják számon, egyedszámuk kb. a felét adják a vadon élő tigriseknek. Az indiai hagyománynak és tudománynak az évszázadok során fontos kiegészítésévé váltak.

A múltban nyolc alfaja volt fellelhető a tigrisnek, viszont a XX. század alatt három kihalt. a tigrisállomány több százezer egyedről kevesebb mint 2.500-ra csökkent az elmúlt évszázadban a vadászat és az erdők megsemmisítése miatt. Gyakran trófeaként vadásznak rájuk. Rengeteg védelmi programot indítottak, hogy megóvják a kihalástól a tigrist, hiszen az összes, öt fennmaradt alfaj veszélyeztetettként van számon tartva.

Az orángután

Forrás: Shutterstock

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította az orángutánt, mert csaknem kétharmadával csökkent negyven év alatt a borneói orangutánok száma vadászatuk és élőhelyűk pusztítása okán.

Főként élőhelye csökkenése veszélyezteti, a vadászat és az illegális állatkereskedelem mellett. Míg korábban Délkelet-Ázsiában is megtalálható volt, mára élettere Borneó és Szumátra szigeteire szűkült. Az orvvadászok megrendelésre szállítják a vadonban beszerzett orangutánkölyköket, az anyjukat pedig általában megölik.

Az IUCN becslései szerint évente két-háromezer borneói orángutánt öltek meg az elmúlt négy évtizedben főként húsukért, ezért a vadászat is nagyrészben hozzájárul a populáció csökkenéséhez Ráadásul a faj nem szapora, csupán hat-nyolc évente hoznak világra egyetlen utódot. .

Ázsiai orrszarvú

Forrás: Shutterstock

Az ázsiai orrszarvú állomány nagymértékben csökkent az élőhelyük zsugorodása és a síkvidéki erdők irtása okán. A síkvidéki esőerdők, a nedves láprétek és az ártéri területek voltak az eredeti természetes élőhelyük. Az orvvadászat ugyan napjainkra valamennyire már csökkent, de mivel tülkük a hagyományos ázsiai orvosságok értékes alkotója, nem fejeződött be, és az orvvadászok az utolsó populációktól is vámot szednek.

A WWF üzent a kormányoknak, hogy tegynek nagy mértékű erőfeszítéseket a jogszabályok végrehajtásában, és ahol ázsiai orrszarvúk megtalálhatóak, azokat az országokat támogassák az orvvadászat megállításában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.