Veszélytelennek tűnő zarándokutak, amelyek emberéleteket követeltek

Forrás: Shutterstock -
zarándoklat magazin zarándokút
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Veszélyes zarándokutak, amelyekről sokan mesélni tudnának. Helyek, amelyekre több ezren vágyódnak, felfedezések, amelyeket önmagunkról teszünk, hogy megtudjuk, kik is vagyunk valójában és mi is az életcélunk. Ez a fő mozgatórugója egy ilyen jellegű utazásnak, amely testileg is lelkileg is sok mindent adhat.

Egy zarándokút a legvalódibb önismeret lehetőségét rejti magában. Ez az utazás azonban nemcsak a testünket állítja próbatételek elé, hanem a lelkünket is, hiszen ezáltal a megújulás útjára lépünk. A zarándokutak már a kezdetektől jelen vannak az emberiség történetében. A zarándoklat ősi vallási szokás, amelynek korábban a természetfelettivel való találkozás volt az egyik célja.

Világunk számtalan zarándokutat kínál az érdeklődőknek, de nem mindegy, hogy melyikre hogyan készülünk fel, ugyanis mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai.

A világ egyik leghíresebb zarándokútja, de Európáé mindenképp az El Camino de Santiago (Szent Jakab út), amely körülbelül 800 kilométer hosszú. Franciaországból indul, és meseszép, évszázados utakon keresztül vezet, miközben választhatunk, hogy hol szállunk meg: zarándokszállókon vagy kolostorokban. A zarándokút a Szent Jakab katedrálisban ér véget, amely az UNESCO Világörökség része.

El Camino (Szent Jakab-út), Santiago de Navarra Forrás: Shutterstock

A Himalája nepáli vidékét évente több százezer túrázó keresi fel. A kedvenc útvonalak közé tartoznak az Annapurna felé vezető út, a Mount Everest vidéke és a Nepál középső részén fekvő Langtang. Nemcsak a keresztény világ, de a muszlimok és buddhisták is nagy zarándokút-kedvelők. A spirituális turizmus igen nagy népszerűségnek örvend az utóbbi időkben.

Az Annapurna felé vezető út, Nepál Forrás: Shutterstock

A legtöbben egyedül vágnak bele egy ilyen jellegű utazásba, amelynek lényege talán az, hogy felfedezzük magunkat, és rájöjjünk arra, hogy sokkal többre vagyunk képesek, mint azt gondolnánk. Egy-egy ilyen út nagyon sok mindenre megtanít, és megmutatja azt is, hogy a komfortzónán kívül is van élet. Ha egyedül vágunk neki az útnak, akkor jó, ha tudjuk, hogy csak magunkra számíthatunk, és olykor még a ránk leselkedő veszélyekre is fel kell készülnünk.

Évente több baleset, rejtélyes eltűnés is történik. Aki egy ilyen útra vállalkozik, az jobb, ha mindenre felkészül. Nemrégen Izraelben történt egy halálos kimenetelű baleset, a Meron-hegységben ultraortodox zsidókat tapostak halálra. 45 ember vesztette életét és több, mint 100-an megsérültek. A tömeg a bádoglapok közötti folyosón haladt a hagyományos tűzrakóhely felől, majd elakadtak, mivel az odavezető lépcsőn megcsúsztak és egymásra estek az emberek. A zsúfoltság miatt sokan nem tudtak kiszabadulni, eközben pedig újabb zarándokokat toltak közéjük a lépcső felől. Ez a tragikus esemény sok ember halálát követelte, ezzel válva emékezetessé az újkori zarándokutak történetében.

A Lag BaOmer vallási ünnepen 45 ember vesztette életét Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/United Hatzalah / Handout

Sajnos, az eltűnések sem ritkák. Néhány évvel ezelőtt egy egyedül utazó nő esett áldozatául a Camino de Santiago zarándokútnak. A mentőalakulatok hónapokig keresték, mert nyomtalanul eltűnt. Végül megtalálták a 41 éves nőt, aki gyilkosság áldozatául esett. Egy férfi végzett vele, aki vallomása szerint egy ideig követte a nőt, majd egy kővel fejbe verte. Sajnos, ezen kívül is számos olyan eset történt már, amelynek során az egyedül utazónak rejtélyes körülmények között veszett nyoma. A nyomozást nagyon megnehezíti a tény, hogy ezek az emberek teljesen magányosan vágnak neki az útnak, így a nyomkövetés is sokkal összetettebb, bonyolultabb feladat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.