Ma már nemcsak a vallásos emberek indulnak zarándokútra, hanem azok is vállalkoznak rá, akik szeretnének közelebb kerülni magukhoz, és kipróbálnák magukat a komfortzónájukon túl. Egy zarándoklat során nemcsak az úti célhoz történő megérkezésen, hanem magán a testet és lelket egyaránt erősítő utazáson is komoly hangsúly van. Többen úgy fogalmaznak, hogy a zarándoklat sajátos, aktív meditációs gyakorlat. 

Szent Márton zarándokút 

Szent Márton Európa és a keresztény világ egyik legismertebb szentje, Európában mintegy tízezer templomot neveztek el róla. A nevét viselő Szent Márton európai kulturális útvonal, a Via Sancti Martini magyarországi és francia kezdeményezésből 2005-ben jött létre, és két csomópont köré szerveződik. 

Forrás: viasanctimartini.eu

Az egyik Szombathely, az ókori Savaria, ahol Márton megszületett, másik a franciaországi Tours, ahol Mártont püspökké választották, és a sírja is található. A két várost összekötő fő útvonal Magyarországot, Szlovéniát, Olaszországot és Franciaországot érinti, de vannak leágazásai Horvátország, Szlovákia, Csehország, Hollandia és Németország felé is. A Via Sancti Martini gyalogosan is járható. 

A tours-i Szent Márton-bazilika belsejeForrás: Wikipédia
Forrás: oca.org
Ki volt Szent Márton?
Szent Márton 316-ban született a pannoniai Savariában (a mai Szombathely), tizenöt éves korában katonának állt. A Római Birodalom katonái közül kitűnt jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétével. Tizennyolc éves korában Amiens-ben megkeresztelkedett: abban a városban, ahol egy didergő koldusnak adta a fele köpenyét. Álmában Jézus elmondta neki, hogy ő volt a koldus, akivel jót tett. A látomás hatására kereszténnyé lett, elhagyta a katonai pályát, és térítőútra indult.

Szent Márton-nap táján már ma is sok helyen szerveznek jelentős kulturális, turisztikai és gasztronómiai rendezvényeket, ugyanis ő a szőlő- és bortermelők egyik védőszentje is.

 

Zarándokút egy borospincén át
Abasáron található a világ egyetlen borospincéje, amin zarándokút vezet át. Az olaszrizlingjeiről híres mátrai településen áthaladó Mária-útnak a nyomvonala véletlenül került a pincébe, így annak, aki pontosan követné a zarándokutat – muszáj megkóstolnia a mátrai borokat. 

A Mária-út egy Közép-Európában haladó zarándok- és turistaút. Kiépítése jelenleg is folyik: a kezdeményező egyesületek és alapítványok célja az, hogy megismertessék Közép-Európa vallási és kulturális értékeit, a zarándoklatra vállalkozók számára pedig biztonságos zarándokhálózatot építsenek ki.

Szent Jakab-út – El Camino

A Szent Jakab-út – amelyet a spanyol neve, „Camino de Santiago” után El Caminónak is neveznek - ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt, és a maival ellenkező irányban járták be a zarándokok. 

Út az El CaminónForrás: Puskás Zoltán

A mai út Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Szent Jakab apostol földi maradványai. A legenda szerint Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből – az ottani keresztényüldözés elől – Észak-Spanyolországba. Itt azon a helyen temették el, ahol most Santiago de Compostela található. Compostelába nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni, viszont az út fő része azonos.  A zarándokút jelvénye a fésűkagyló vagy Szent Jakab-kagyló, amelyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk. 

Forrás: Dreamstime

Az út mentén a bencések kórházakat és rendházakat építettek. Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A középkortól kezdve, amikor a szentföldi zarándoklatok ellehetetlenültek, a Camino szerepe felértékelődött. A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi. 

Ma már nemcsak magukat kifejezetten vallásosnak tartó emberek indulnak el az úton, hanem egyre többen olyanok is, akik keresik önmagukat, valamint különféle kérdéseikre a választ. 

!
Szimbolikus értelemben a zarándokút egyrészt  beavatás, másrészt az engedelmesség kifejezése.

Az 1980-as évek második felétől kezdve a Szent Jakab-út a reneszánszát éli. Az egész világból érkeznek ide zarándokok, hogy a teljes Caminót vagy egy részét végigjárják. 

Forrás: Horváth Éva Official/Facebook
Biciklivel vállalkozott az El Caminóra Horváth Éva

A modell úgy döntött, nem gyalogszerrel hódítja meg a világ egyik leghíresebb zarándokútját. A közel 800 kilométeres táv még két keréken is kemény erőpróba, de a szexi Éva persze megcsinálta

A modell-műsorvezető az útról gyakran töltött fel a Facebookjára posztokat, amiért volt, aki támadta, miszerint miért nem befelé figyel a külvilág helyett. "Valaki zarándokol, valaki nem, valaki gyalog megy, valaki nem, valakit érdekel a Facebookom, valakit pedig nem!" – vágott vissza Éva. 

 Támogatott tartalom.