Mi lesz a szabad szívű afgán lányokkal és asszonyokkal?

Forrás: AFP/Sajjad Hussain -
Afganisztán zene női jogok tálib magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tálibok hatalomátvételével az egész világ attól tart, hogy Afganisztánban visszatérnek az 1996 és 2001 között uralkodó szabályok, melyek jelentősen korlátozták az emberek, és kifejezetten a nők mindennapjait.

A kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején a nők társadalmi elnyomás áldozatai voltak Afganisztánban. A lányok nem járhattak iskolába, a nők nem vállalhattak munkát és otthonaikat nem hagyhatták el férfi rokonuk kísérete nélkül. Akik ellenálltak, azokra büntetés várt, nemegyszer brutális verés volt a megtorlás.

A nemek közötti egyenlőségért vívott harc nem az Egyesült Államok haderőinek 2001-es érkezésével kezdődött: Afganisztánban a nők már a tálib uralom 1990-es évekbeli megérkezése előtt harcoltak a jogaikért.

„A terrorizmus elleni küzdelem a nők jogaiért és méltóságáért folytatott harc is" - nyilatkozta Laura Bush 2001 novemberében, néhány héttel azt követően, hogy az Egyesült Államok a szeptember 11-i támadásokat követően megtámadta Afganisztánt. Mielőtt az amerikaiak megérkeztek volna, Afganisztánban nem volt infrastruktúra, jogrendszer, oktatási rendszer. Az elmúlt húsz évben mindent újrateremtettek az országban, ám a tálibok érkezésével most mindez veszni látszik, a jövőre nézve pedig rengeteg kérdés merül fel.

Az elmúlt húsz évben mindent újra teremtettek az országban, ám a tálibok érkezésével most mindez veszni látszik Forrás: Hans Lucas via AFP/Meryl Curtat / Hans Lucas/Meryl Curtat

A szabadság íze

Az afgán nők az elmúlt 20 év alatt úgy léphettek be a közéletbe, ahogy az a tálib uralom alatt szinte elképzelhetetlen volt. Előtérbe kerülhettek a parlamentben, és olyan ágazatokban helyezkedhettek el, mint a jogmés a média, valamint oktatásban is részesülhettek.
Eleinte nehéz volt rávenni őket arra, hogy iskolába járjanak. Attól tartottak, hogy a légicsapások miatt az iskoláikat esetleg felrobbanthatják. Később a vezető pozícióban lévő nőket gyakran az emberrablás vagy az erőszak veszélye fenyegette.
A tálibok okozta megfélemlítés azonban most ismét valósággá vált, és sok év kemény munkája látszik hirtelen egy csapásra összeomlani.

A tálibok által elfoglalt területeken hazaküldték a diáklányokat és a női professzorokat. A nők már nem merik elhagyni az otthonaikat, mert félnek, nem érzik magukat biztonságban. Ugyan a tálibok ígéretet tettek arra, hogy nem hozzák vissza a korábbi rendelkezéseket, ám sokan attól tartanak, hogy ez egy megfélemlítési taktika kezdete. Erre utal az is, hogy a tálib vezetés újra betiltotta a zenét. A kilencvenes évek tálib uralma alatt tilos volt a zene, a televízió és a mozi is, mivel az tiltott az iszlámban. A zene háttérbe szorításával most ismét megszűnnek a fesztiválok, a koncertek, és a zenekarok sem működhetnek, pedig Afganisztánnak már női zenekara is volt.

A nők már nem merik elhagyni az otthonaikat, mert félnek, nem érzik magukat biztonságban Forrás: AFP/Sajjad Hussain

A nonprofit szervezet munkatársai nem tudják mi fog történni a női alkalmazottaikkal és önkénteseikkel. Attól tartanak ugyanis, hogy ha a humanitárius helyzet súlyosbodik Afganisztánban - tehát a bankok bezárnak, a szolgáltatásokat korlátozzák, a tálibok emberek tízezreit telepíthetik ki, és éhínség fenyeget majd -, akkor az ő munkájukra égető szükség lenne.

A rettegés új korszaka

A tálibok az ország szinte minden nagyobb városát elfoglalták, miután pedig behatoltak Kabulba, Ashraf Ghani afgán elnök elmenekült az országból. A fegyveresek kinyitották a börtönök ajtaját, és több ezer foglyot engedtek szabadon. a nőket hazaküldték a munkából, a lányokat pedig kitiltották az iskolákból. Az előrenyomulás során a katonai erők megsemmisítették az egészségügyi létesítményeket, civileket öltek meg. Egyes források szerint a tálibok azt követelték, hogy az általuk meghódított falvakból származó nők menjenek feleségül harcosokhoz (bár ezt tagadják).

Az afgán nők új generációja nem emlékszik arra, milyen volt a tálibok hatalma alatt az élet, hiszen 1996 és 2001 között még kicsik voltak. Ezek a nők mostanra felvilágosultak. Kommunikálnak a világgal és tele vannak reménnyel, tettvággyal. "A tálibok elfoglalhatják a területeket, de az emberek szívét és elméjét nem" - jelentette ki Shukria Barakzai, afgán nőjogi aktivista.

A fegyveresek a nőket hazaküldték a munkából, a lányokat pedig kitiltották az iskolákból Forrás: AFP/Sajjad Hussain

Most pedig az egész világ azt kérdezi: mi lesz a szabad szívű, szabad elméjű afgán lányokkal és asszonyokkal?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.