Vajon miben különbözik egy férfi szerelme egy nő szerelmétől? Vannak lényeges különbségek? Apró, nüansznyi eltérések előfordulhatnak, hiszen nem vagyunk egyformák. Nézzük, hogy a tudomány mit mond erre. 

Hogy mi a szerelem, és mit jelent a két nem számára? Nem egyszerű definiálni. Az igazi szerelem érzését mindig rendkívül bonyolult szavakba önteni - nem véletlen, hogy írók, költők, sőt, még képzőművészek és zenészek számára is örökzöld témát jelent. De hagyatkozzunk most a tudományra,  ami megkülönbözteti a férfi szerelmét a nőétől. 

Az agyunk minden egyes alkalommal dopamint termel, amikor valami számunkra kellemes dolog történik velünk. Egy kapcsolat előrehaladtával aztán oxitocin hormon szabadul fel az agyunkban, aminek segítségével a szerelmünk elmélyül. Egy korábbi tanulmány szerint a férfiak - bármilyen meglepő is -, előbb szerelembe esnek, mint a nők. Magát a szerelmet pedig sokkal gyorsabban, intenzívebben élik meg - írja a Bustle.com.

A férfiak (talán pontosan amiatt, mert gyorsabban és intenzívebben adják át magukat a szerelem érzésének) hamarabb kimondják azt, hogy „szeretlek", mint a nők. A nők sokkal óvatosabbak a kapcsolat terén és sokszor a vallomással is. Miután viszont egy pár stabil kapcsolatban van egymással, a nők gyakrabban mondják azt, hogy „szeretlek". A kutatások is azt sugallják, hogy a nők esetében ez mélyebb tartalommal bír, mint a férfiak esetén.

Forrás: Shutterstock

A nőknek kevésbé fontos a külső - vagy legalábbis nem ezen van a hangsúly -  ellentétben a férfiakkal, akiknek a fizikai megjelenés elengedhetetlen ahhoz, hogy beleszeressenek egy nőbe. A nőknek fontosabb a partner személyisége, és hosszabb ismerkedési folyamatra van szükségük ahhoz, hogy szívük lángra gyúljon. Részükről inkább a megfontoltság jellemző, náluk sokkal fontosabb az, milyen ember is az a férfi, aki mellett le szeretnék tenni a voksukat.  

Ami még a különbséget jelenti férfi és nő szerelmében, az az, hogy mivel a férfiak gyorsabban élik meg a szerelmet, és hajlamosabbak gyorsabban beleszeretni a nőbe, így az is elképzelhető, hogy gyorsabban kiszeretnek a párjukból és szeretnek bele egy másikba. A nők viszont nem váltanak amiatt, mert megismertek egy hasonlóan vonzó férfit. 

Az ellentétek nem mindig vonzzák egymást: a tudósok szerint a férfiak és a nők magukhoz hasonló párt keresnek, amikor hosszú távú kapcsolatban gondolkoznak. A különbséget csupán az jelenti, hogy a nők ezt korábban felmérik, a férfiak ebbe inkább csak későn fektetnek energiát. 

Amint láthatjuk, nincs olyan sok különbség, és mindkét félnek fontos, hogy párjuk hasonló tulajdonságokkal bírjon, mint amilyenekkel ők maguk is rendelkeznek. Ilyen a kedvesség, az intelligencia, őszinteség, a megértés és valaki, aki cserébe szereti őket.