pajzsmirigy túlműködés kibeszélő magazin étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha pajzsmirigy túlműködésünk van, akkor a vér TSH hormon értéke alacsonyabb a kelleténél, ha viszont a pajzsmirigyünk alulműködik ez az érték magasabb a kelleténél. 

A pajzsmirigy túlműködést kiválthatja a magas jódbevitel is, de számos más tényező is állhat a háttérben. A pajzsmirigy túlzott működésének legjellegzetesebb tünete az anyagcsere felgyorsulása. A beteg ettől zaklatott állapotba kerül, hiszen hiába éhes, és hiába eszik rendesen, mégis indokolatlanul fogy. Rosszul tűri a meleget, izzad, esetleg erős szívdobogásra panaszkodik, szívritmuszavarok léphetnek fel nála. Elkezd foltokban hullani a haja, a szeme kidülledhet. Gyakori tünet még az állandósult hasmenés.

A pajzsmirigy túlműködés kezelésének legfőbb célja, hogy a beteg megtartsa a testsúlyát vagy akár hízzon is. Célszerű naponta több alkalommal kisebb étkezéseket is beiktatni a három főétkezésen kívül.

Nem megengedett ilyenkor a cukros ételek és italok fogyasztása, mivel azok csökkentik az étvágyat. A savanykás ízű italok viszont étvágynövelő hatással bírhatnak. Szénhidrátok helyett érdemes megnövelni a fehérjék és a zsirsadékok mennyiségét. A fehérjeszükségletünket érdemes tej, tejtermékek, tojás, hüvelyes növények bevitelével pótolni.

Szénhidrátok helyett érdemes megnövelni a fehérjék és a zsirsadékok mennyiségét Forrás: Shutterstock

Pajzsmirigy-túlműködés esetében érdemes energiában gazdagabb élelmiszereket választanunk: krémleveseket, szószokat, magvakkal dúsított kenyereket. Arra kell csak figyelnünk, ha hasmenést tapasztalunk, inkább laktózmentes tejtermékeket vásároljunk. Az omega-3 zsírsavak bevitele ilyenkor nagyon fontos, hiszen gyulladáscsökkentő hatásuk van.

Fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő vitaminpótlásra. A hormonháztartás felborulásával a vitaminok anyagcseréjében zavar léphet fel. Ügyeljünk arra, hogy mindennap szedjünk B1 vitamint, amely hüvelyesekben, napraforgómagban, csipkebogyóban, élesztőben, spenótban, búzacsírában található. A B1 vitamint nem tárolja sokáig a májunk, így a készleteinket naponta újra kell tölteni. Ezen kívül fontos a B6 vitamin fogyasztása is (amely a burgonyában, bázúban, mogyorófékében található), mert egyes autoimmun betegségekben vitaminhiány léphet fel.

A D vitamint szintet is pótolni kell, ugyanis több tanulmányban is olvashatunk arról, hogy pajzsmirigyproblémák esetében a D vitamin szint is csökken. Érdemes tehát kivizsgáltatni a D vitamin szintet, és ha kell, akkor gondoskodjunk a pótlásáról is.

Pótold a D-vitamint! Forrás: Shutterstock

A pajzsimirigy betegek szervezetében alacsony a káliumszint, így az étkezés során erre is hangsúlyt kell fektetni. Ez könnyen megvalósítható zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak fogyasztásával.

Amit még kifejezetten ajánlatos fogyasztani, azok

- zsírok, rejtett zsírtartalommal: tojás, 2,8%-os tej, tejszín, félzsíros túró, 20%-os tejföl

- fehérjék: sajt, tojás, túró. Húsok és felvágottak a szokásos mennyiségben.

- szénhidrátok: keményítőtartalmú élelmiszerek, gabonaipari termékek, liszttel készültek: burgonya, tészták

- vitaminok: az A és B vitaminok mennyiségére oda kell figyelni, az előbbi csökkenti a pajzsmirigyműködést.

- ásványi anyagok: fontosak a káliumban gazdag ételek, tej, banán, aszalt szilva)

Ez is érdekelhet: Így étkezz, ha pajzsmirigy alulműködésed van

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.