Így étkezz, ha pajzsmirigy alulműködésed van

Forrás: Shutterstock -
pajzsmirigy étkezés pajzsmirigy-alulműködés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
 A pajzsmirigy alul- vagy túlműködés egy vérvizsgálattal kideríthető. Ha pajzsmirigy alulműködésünk van, akkor a vér TSH hormonon értéke magasabb a kelleténél, túlműködéskor viszont csökken.

Az étkezés mindennek az alapja. Ha azonban pajzsmirigy alulműködésünk van, vagy a túlműködés okoz gondokat, akkor érdemes kiemelten odafigyelni a táplálkozásunkra, hiszen nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Fontos, hogy szakember segítségét kérjük az étrendünk kialakításánál.

Aki pajzsmirigy alulműködésben szenved, annak kiemelten fontos, hogy az étrendje tartalmazzon B12-vitamint, cinket, vasat és szelént. A pajzsmirigyhormon szabályozza az anyagcsere sebességét. Minél gyorsabb az anyagcserénk, annál több kalóriát éget el a szervezetünk nyugalomban.

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedők szervezete kevesebb pajzsmirigyhormont termel. Ez azt jelenti, hogy akiknek lassabb az anyagcseréje, azok kevesebb kalóriát égetnek el nyugalomban. A lassú anyagcsere számos egészségügyi kockázattal jár. Fáradtak lehetünk, növekedhet a vér koleszterinszintje, és nehezebben indulhat be a fogyás. A pajzsmirigy alulműködésben szenvedők számára is fontos a fehérjebevitel. A kutatások azt mutatják, hogy a magasabb fehérjealapú étrend növeli az anyagcsere sebességét.

Fehérjében gazdag ételek Forrás: Shutterstock

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknek általában lassabb az anyagcseréjük. A kutatások azt mutatják, hogy a megfelelő testmozgás növelheti a pajzsmirigyhormon szintjét. Ezenkívül a több fehérje fogyasztása elősegítheti az anyagcsere felgyorsulását.

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknek törekedniük kell arra, hogy zöldségeken, gyümölcsökön és sovány húsokon alapuló étrendet válasszanak. Ezek alacsony kalóriatartalmmal rendelkeznek, ami segíthet megakadályozni a súlygyarapodást. A következő ételeket érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztanunk:

- tojás: fogyasszuk egészben a tojást, mivel a tojás sárgájában található jód és szelén jótékony hatása bizonyított, fehérjére pedig szüksége van a szervezetünknek

- hús: bárányhús, marhahús, csirke

- hal: ide tartozik a lazac, tonhal, garnélarák,

- zöldségek: minden zöldség jöhet

- gyümölcsök: ide tartoznak a bogyós gyümölcsök, banán, narancs

- gluténmentes gabonafélék és magvak: rizs, hajdina, quiona, chia mag és lenmag

- tejtermékek: minden tejtermék, joghurt, sajtok

- italok: víz és más koffeintartalmú italok

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknek törekedniük kell arra, hogy zöldségeken, gyümölcsökön és sovány húsokon alapuló étrendet válasszanak Forrás: Shutterstock

Próbáljunk ki alacsony vagy közepes szénhidráttartalmú étrendet. Az alacsony vagy közepes mennyiségű szénhidrát fogyasztása igencsak hatékony a súly kezelésében. Érdemes azonban kerülni a ketogén diétát, mivel a túl kevés szénhidrát fogyasztása csökkentheti a pajzsmirigyhormon szintjét.

Tippek a súlyunk kezeléséhez

A pajzsmirigy alulműködéssel nagyon könnyű hízni a lassú anyagcsere miatt. Íme néhány tipp, amely segít megőrizni az egészséges testsúlyunkat:

Igyekezzünk minden nap7-8 órát aludni. Az ennél kevesebb alvás súlygyarapodáshoz vezethet, a különösen hasi tájékon. Gyakoroljuk a tudatos étkezést. A tudatos étkezés azt jelenti, hogy odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, mennyit eszünk,ez pedig segíthet az étellel való jobb kapcsolat kialakításában. Próbáljuk ki a jógát vagy a meditációt. A jóga és a meditáció segíthet a stressz levezetésében és az általános egészségügyi állapot javításában. A kutatások azt is kimutatták, hogy a testsúly kezelésében is segíthetnek.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.