Mi a különbség a natúr és a bio, azaz organikus kozmetikumok közöt?

Forrás: Shutterstock -
bio natúr magazin kozmetikum organikus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bio és organikus egy és ugyanazt jelenti. Míg Magyarországon a bio kifejezés a népszerűbb, addig külföldön az organikus megnevezés az elterjedtebb. Tegyük tisztába: az a termék lehet bio, melynek legalább 95%-a ökológiai gazdálkodásból származik. Ezzel szemben a natúr termékek csakis természetes összetevőket tartalmaznak, de az alapanyagaik nem kell, hogy bio minősítést kapjanak.

A natúr és bio/organikus kozmetikumoknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Ehhez nem elég csupán egy hangzatos megnevezés vagy zöld csomagolás, hiszen ezeket a termékeket be kell vizsgáltatni és hitelesíteni is kell őket. A natúr termékeknek természetes alapanyagokból kell állniuk, melyeknek szintetikus kémiai anyagoktól menteseknek kell lenniük. A natúrba nem férnek bele a különböző illat és színezőanyagok, kőolajszármazékok, vagy akár a szilikon. Ugyan ettől még a natúr is abszolút jó, de a tisztasága kisebb, mint a bioé.

A natúr és bio/organikus kozmetikumoknak szigorú előírásoknak kell megfelelniük Forrás: Shutterstock

Hogyan és miért válasszunk natúr vagy bio/organikus termékeket?

Az organikus és bio jelentése megegyezik, így csak a natúr és biokozmetikumokra kerül a hangsúly. A "natúr" minősítéshez elegendő, ha a gyártó cég kihagy a gyártásból bizonyos kozmetikai alapanyagokat, vagy elkerül olyan eljárásokat, mint például a génmódosítás. Ha bio termékről beszélünk, akkor az adott kozmetikumnak bizonyos mennyiségű ellenőrzött ökológiai termelésből származó alapanyagot kell tartalmaznia.

Az organikus kifejezés a kozmetikumokon kívül még szoros összefüggésben van a divattal is, hiszen a gyártók olyan ruhákat hoznak létre, amelyek védik a környezetet. Ezek a ruhadarabok az ökológiai mezőgazdasági irányelvek szerint előállított anyagokból készülnek. A növényvédő szereket és a műtrágyákat kihagyják a termelési folyamatból, és olyan alapanyagokat állítanak elő, mint a biopamut vagy a biokender.

Az organikus kifejezés a kozmetikumokon kívül még szoros összefüggésben van a divattal is Forrás: Shutterstock

Amiért egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a termékek, az az, hogy kevesebb esetleges irritációt okozhatnak, és emiatt intenzívebb lehet a hatásuk. A különböző tartósítószerek és illatanyagok nemcsak a bőrre vannak negatív hatással, de az egész szervezetre is. A bio- és natúrkozmetikumoknak kevesebb mellékhatásuk van, mint a laboratóriumban előállított kozmetikumoknak, mert azokat álatában nem javasolják érzékeny bőrűeknek, de allergiásoknak sem.

Azonban nem minden rossz vagy káros, ami mesterséges: hiszen a növényi összetevők is okozhatnak olykor irritációt és kiválthatnak allergiás reakciót is.

Milyen előnnyel járnak a natúrkozmetikumok?

Mesterséges összetételű társaikkal ellentétben bőrbarát összetevőkből készülnek, így a hatóanyagokat a bőr könnyebben hasznosítja. Azonban ezek az alapanyagok sokkal rövidebb életűek és kevesebb ideig képesek megőrizni a minőségüket, szavatosságukat, szemben a felturbózott termékekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.