Hőhullámok, idegesség, alvászavar, depresszió - Mit lehet kezdeni a menopauzával?

Forrás: Shutterstock -
változó kor magazin tévhitek menopauza hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon több, mint hétszázezer nő van abban az életkorban, hogy szenvedhet a változókor tüneteitől. Ezt a bonyolult hormonális változással járó időszakot sok tévhit övezi, melyeket jobb eloszlatni, hiszen megnehezítik a tájékozódást és a kellemetlen, vagy akár életminőséget rontó tünetek kezelését.

A menopauza Magyarországon átlagosan 51 éves korban következik be, a definíció szerint 1 éves vérzéskimaradást követően, de a tünetek akár évekkel előtte is megjelenhetnek. Ebben az időszakban számos folyamat zajlik a szervezetben, melyek befolyásolhatják az érintett nők életminőségét: a rendszertelenné váló menstruációs ciklusok mellé hőhullámok, idegesség, alvászavar, depresszió, vizelettartási panaszok és hüvelyszárazság társulhat, emellett a csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek kockázata is megnő, mely hosszú távon hat az életminőségre.

1. Tévhit, hogy a hormonterápia veszélyes

Az ösztrogénhiány tüneteinek enyhítésére létezik hormonpótló terápia, mely biztonságos, amennyiben a kezelés megkezdése előtt kizárjuk az ellenjavallatokat. Egy kutatás szerint a nők háromnegyede szenved a menopauza tüneteitől, mégsem kérnek kezelést, pedig az elérhető lenne számukra. A terápiát az utolsó menstruációs vérzéstől számítva 10 éven belül el kell kezdeni, kizárólag a 60 év alatti pácienseknél. A hormonpótlás segít a hőhullámok, a hangulatingadozás, az alvászavarok, a libidócsökkenés és a hüvelyszárazság megelőzésében, és nem jelent lényegesen nagyobb kockázatot, mint a fogamzásgátlás.

A hormonpótlás segít a hőhullámok, a hangulatingadozás, az alvászavarok, a libidócsökkenés és a hüvelyszárazság megelőzésében Forrás: Shutterstock

2. A menopauza nem feltétlenül jár nagy hízással

Tévhit, hogy a változókori hízás törvényszerű. A hormonháztartás megváltozása hatással van az anyagcsere folyamatokra, de általában az életkor, az életmód változása és nem pusztán a menopauza hat a testsúly növekedésére. Az életkorral csökken az izomtömeg, a mozgásszegény életmód és túlzott kalóriabevitel ilyenkorra érezteti hatását, de természetesen a perimenopauzás tünetek megléte – pl. hőhullámok, alvászavar – is ronthatja a helyzetet.

- nyugtat meg Dr. Baló Tímea, diabetológus, endokrinológus és belgyógyász.

Dr. Baló Tímea, diabetológus, endokrinológus és belgyógyász Forrás: Dr. Baló Tímea

3. Tévhit, hogy menopauzában csökkent libidóval kell élni

A változókor önmagában nem vezet törvényszerűen a szexuális vágy csökkenéséhez. A kísérő tünetek, mint a fáradtság, alváshiány, hőhullámok és rossz hangulat azonban gyakran rontják a szexuális vágyat. Ugyancsak csökkentheti a libidót a hüvelyszárazság és a vizelettartási panaszok. Sokan tapasztalnak kellemetlen tüneteket a szexuális együttlétek során, ezért tartózkodnak is tőle, pedig a hüvelyszárazság vény nélkül kapható termékekkel is kezelhető, a nők többsége azonban ezeket nem használja.

A kísérő tünetek, mint a fáradtság, alváshiány, hőhullámok és rossz hangulat azonban gyakran rontják a szexuális vágyat Forrás: Shutterstock

4. Tévhit, hogy a menopauza környékén már nem lehet teherbe esni

Bár a termékenység csökken és a teherbeesés valószínűsége is az életkor előrehaladtával, azonban előfordulhatnak ilyenkor is normális ovulációs ciklusok. Védekezni tehát továbbra is szükséges a nem kívánt terhesség ellen, és mindenképpen megfontolandó a gyermekvállalás ebben a korban a jelentősen emelkedett anyai és magzati kockázatok miatt.

- javasolja Dr. Baló Tímea.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.