Stresszmentes ráhangolódás: így készülj fel az ünnepekre, hogy valóban békés legyen a karácsony

karácsony advent koszorú magazin Life karácsony gyertya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberek általában szeretik a karácsonyt, mint olyat. És bár léteznek lázadó grincsek is, többségüknek mégiscsak ez a legszebb és legszentebb időszak a világon. Csakúgy, mint a szervesen hozzákapcsolódó Advent. Ahány ház, annyi szokás. Míg a hagyományt kedvelőknél a nosztalgiát idéző fenyőkoszorúk, az újítóknál az öko-bio formációk kerülnek az asztalokra és ajtókra egyaránt. Az Advent készülődést és várakozást jelent. A nagyoknál befelé fordulást, lassulást, míg a kicsiknél izgatott kedélyállapotot és féktelen kíváncsiságot hozhat ez a négy hét, mely idén november 28- al kezdődik.

Az év ezen időszaka különösen misztikus hangulatot hordoz magában. Az Advent többeknek egy bizonyos leltározási formát is jelent, amikor számot adnak-vesznek az elmúlt egy évükről. Eseményekre, cselekedetekre, ígéretekre vonatkozóan ( restanciák, elmulasztott dolgok, elfáradt próbálkozások, melyek sehová sem vezetnek), és így tovább. Egyre inkább hallani tudatosabb körökben, hogy az elektronikai szemeteinktől sem árt megválnunk az év vége közeledtével, a postaládánkban felgyülemlett trollkodó kéretlen leveleket, illetve az érvényüket vesztett telefonszámokat illetőleg. Ugyanígy a romboló kapcsolatokat és az energiavámpírokat is kiboríthatjuk a szemeteinkkel együtt a kukába az idén.

A városokban és falvakban egyaránt egyre elterjedtebb a csoportos adventi találkozó a négy vasárnapon, ahol a jelképes koszorún közösen gyújtják meg a gyertyákat. Ilyenkor verseket szavalnak, történeteket olvasnak fel, énekelnek és nem ritka az összesereglettek körében az élőzenei aláfestés sem. A vidéki gyertyagyújtásnál előkerülnek a jófajta karácsonyi sütemények, - hókifli, mézes puszedli, mákos kalács - és nem maradhat el a házi pálinka sem. Az már egyszer biztos, hogy kellemesebb és meghittebb így átlépni a december reményekkel teli küszöbén.

A vidéki gyertyagyújtásnál előkerülnek a jófajta karácsonyi sütemények - hókifli, mézes puszedli, mákos kalács... Forrás: Shutterstock

Annak érdekében, hogy ne egyszerre szakadjon ránk a túl sok feladat, az időbeosztásunkkal is játszhatunk egy kicsit, miközben az idegeinket is pihentetjük. Vannak azok a karácsonyi sütik, amelyeket hetekkel előre is elkészíthetünk, sőt minél többet állnak, annál puhábbak, finomabbak lesznek. Akiknél kisgyermek van a családban, náluk külön élvezeti faktor, ha együtt sürög-forog anyu és apu a gyerkőcökkel a konyhában. Azzal is időt nyerhetünk, ha a család erősebb tagjai felhelyezik a kültéri-beltéri égősorokat, hogy valóban ne az utolsó napokban kelljen agyfrászt kapnunk.

De miért is kéne milliókat költeni a csili-vili, műanyag, ám kissé személytelen díszítő elemekre, amikor úton-útfélen hozzájuthatunk a természet adta kincsekhez, tobozokhoz, levelekhez, ágakhoz? Ne feledkezzünk meg a citrusokról sem, hiszen a radiátoron száradó narancs és citromkarikák azon felül, hogy ablakdíszként és a fenyőfán is igencsak dekoratívak, finom illatukkal kellemes atmoszférát termtenek az otthonokban.

Díszítsük fel otthonunkat természetes, illatozó dekorációkkal Forrás: Shutterstock

A nagy készülődés közepette a testi-lelki harmonizálásra is jó, ha figyelünk. Egy lágy - akár karácsonyi hangulatú – dallam hallgatásával, édes-narancs, grépfrút, mandarin, szegfűszeg és kardamom illatokat párologtatva könnyen egyensúlyba hozhatjuk magunkat. Mentális vonalon is erősen ajánlott a töltődés, a ráhangolódás. A holisztikus orvoslásban a negatív gondolatokra hatékony gyógyírként ajánlják a fényterápiát, erdőfürdőt.

Minél többet sétálunk a természetben, erdőben és vízközelben, annál inkább elcsendesedünk, és szinte észrevétlenül feltöltődünk, miközben az egészségünkért is teszünk. A saját készítésű ajándékokkal pedig még mindig a legnagyobb örömöt okozhatjuk szeretteinknek, hiszen ezzel is időt és figyelmet szentelünk nekik; és ebből a két dologból van napjainkban a legkevesebb... Gondoljátok csak el, hogy baráti-családi társaságban, csillagánizs illatba burkolózva micsoda élmény lesz a készülődés, miközben a szívünk csordultig megtelik szeretettel. Mert adni jó!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.