Vajon mire utalhat az erős menstruáció?

Forrás: Shutterstock -
immunrendszer vitamin magazin téli időszak tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A K-vitamin a sejtek különböző életciklusában számos feladatot lát el. Jelentősen támogatja az erős immunrendszert, és hozzájárul a sejtek termelődéséhez, növekedéséhez, részt vesz a sejtek "vándorlásában" és szaporodásában, elpusztulásában  és a további sejtek létrejöttében. 

A K-vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban, de abban is segít, hogy csontjaink erősek maradjanak. Ha a lábunk, vagy karunk egy sérülés következtében vérezni kezd, akkor az érpályában található egyes véralvadási faktorok aktivizálódnak, így egymást aktiválva létrejön egy öngerjesztő folyamat, melynek végén elzáródik a vérző sebnyílás. A minél több alvadási faktor létrejöttéhez K-vitaminra van szükség.

K-vitaminban gazdag ételek

K-vitaminforrásként tekinthetünk a spenótra, brokkolira, kelre, a kék áfonyára, sajtokra, húsfélékre, szójababra, tojásra, így, aki K vitamin hiányban szenved, akkor neki ezekből érdemes többet fogyasztania.

A zöldségek közül nagyon sok a K-vitamin fellelhető a, a karalábéban, kelbimbóban és a káposztában is. Ezeket nyersen és főzve, valamint párolva is fogyaszthatjuk.

K-vitaminban gazdag ételek Forrás: Shutterstock

A tejtermékekben is található K-vitamin. A kemény sajtok, a parmezán vagy a grana padano, a lágy satok, a camembert, az edami sajt, vagy a kék sajt, a cheddar, illetve a teljes tej, a vaj és a tejszín is tartalmaznak K-vitamint.

A húskészítmények nagyon jó vitaminforrások, de fontos tudni, hogy ez a vitamin zsírban oldódik, tehát a felszívódására nagy hatással van a táplálék zsírtartalma.

Bőven találunk még belőle a sertéskarajban, a marhamájban, a csirkehúsban, a kacsamáj-pástétomban, csirkemájban is.

A hüvelyesek közül a zöldborsóban, szójababban van K-vitamin. Az olajos magvak közül a kesudió, mogyoró, fenyőmag, pekándió és a dió fogyasztásával is hozzájárulhatunk a megfelelő napi vitaminbevitelhez.

Mi történik akkor, ha nincs elég K-vitamin a szervezezünkben?

Ha valaki K-vitamin hiányban szenved, az vérzékennyé válhat; az orrvérzés vagy ínyvérzés például okot adhat a gyanakvásra,vagy az is, ha azt tapasztaljuk, hogy még a kisebb sebeink, vágásaink is jóval lassabban gyógyulnak.

Ha valaki K-vitaminhányban szenved, az vérzékennyé válhat, az orrvérzés vagy ínyvérzés például okot adhat a gyanakvásra Forrás: Shutterstock

Amennyiben valaki véralvadásgátlót szed, annak mindenképpen oda kell figyelnie a napi bevitt K-vitamin mennyiségre, hiszen a nagy mennyiségű vitamin ellensúlyozza a véralvadásgátló szer hatását. A trombózisra hajlamos betegeknek sem kell megijedniük, hiszen nyugodtan ehetnek brokkolit, vagy akár káposztát, csak a mennyiségre kell odafigyelniük, hogy minden nap azonos mennyiséget egyenek ezekből az ételekből.

Ha a gyomrunkat fájlaljuk, ilyenkor gyakran hányinger, hányás jelentkezik tünetként, és a hányadékkal együtt a vér is kiürülhet a gyomorból.

A nőknél az erős menstruáció jelzésértékű lehet: erős menstruációs vérzést tapasztalhatnak, illetve az is előfordulhat, hogy vérzésük néha egy hétnél is tovább tart. Aggodalomra az adhat okot, ha a menstruációs vérrel együtt nagyobb méretű vérrögök is távoznak. Az erős vérzést gyakran követi gyengeség, vérszegénység.

A nőknél az erős menstruáció is jelzésértékű lehet Forrás: Shutterstock

A vér a székletben vagy a vizeletben a következőképpen adhat nekünk jelzést arra vonatkozóan, hogy a szervezetünkben nincs elegendő K-vitamin: a vér megjelenhet a vécécsészében vagy a vécépapíron, de a széklet színe is megváltozhat, lehet fekete vagy kátrányszerű. Ezeknek a tüneteknek a hátterében más betegség is állhat, így célszerű minél hamarabb felkeresnünk az orvosunkat.

Ez is érdekelhet: Az A-vitamin hiány akár farkasvagságot is okozhat

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.