A világhírű fényképen a jóképű tengerész szenvedélyes csókot vált egy nővérrel. De vajon kik lehetnek a szereplők, és mi lett a sorsuk? 

Az Egyesült Államok történelmének egyik leghíresebb fotója - amelyen egy szenvedélyesen csókolózó pár található - 1945. augusztus 27-én jelent meg a Life magazin címlapján, és szinte az egész világot bejárta.

Ezt az igencsak népsszerű fotót Alfred Eisenstaedt német származású fényképész készítette a New York-i Times Square-en, amikor az amerikaiak Japán kapitulálását és a II. világháború végét ünnepelték 1945. augusztus 14-én.

Manhattan forgalmas sugárútján felnőttek, gyerekek, katonák és civilek egyaránt örömüket fejezték ki a világbékével kapcsolatosan. A csókolózó pár azonban nemcsak Eidenstaedtre volt nagy hatással, de más fotósokra is: az amerikai haditengerészet riportere, Victor Jorgensen egy másik nézőpontból kapta lencsevégre őket - ez a fénykép a New York Timesban jelent meg. Hála a magazinoknak, az ölelkező párról készült felvétel rövid idő alatt a béke és a boldogság jelképévé vált.

Ezt az igencsak népszerű fotót Alfred Eisenstaedt német származású fényképész készítette a New York-i Times Square-enForrás: Time & Life Pictures/Alfred Eisenstaedt

A tengerész és a nővérke

A hírnév és ismertség még nem jogosít fel arra, hogy visszaéljünk vele. A tengerész és a karjaiban tartott nővér kiléte sokáig titok volt. Az 1970-es évek végén Mrs. Edith Shain nővér levelet írt a Life fotósának, amiben jelezte, hogy 30 évvel korábban ő volt az a szerencsés lány, aki a Times Square forgatagában hirtelen a tengerész karjaiban találta magát. A nő elmesélte, hogy akkoriban a rádióban hallotta, hogy véget ért a II. világháború. Edith a közelben lévő kórházban dolgozott, majd miután végzett a napi teendőivel hazaindult, és egyszer csak az ünneplő tömeg közepén találta magát. Ekkor egy váratlan pillanatban egy számára ismeretlen katona megfogta a derekát, átkarolta és megcsókolta. A nővér korábban sosem találkozott a férfival, így teljesen váratlanul érte ez az egész. A tengerész kiléte pedig még egy ideig titokban maradt.

Alfred Eisenstaedt elküldte Mrs. Shain levelét a Life szerkesztőségének, ahol a lap felhívására még további két nő és tizenegy férfi jelentkezett. Azt állították, hogy ők szerepelnek a legendás fotón, de a fényképész Edith Shain mellett tette le a voksát. Az egykori nővérkéből nemzeti hős lett, az asszonyt parádékra, felvonulásokra és rendezvényekre hívták 2010-ig, amíg 91 évesen meg nem halt.

Mrs. Edith Shain nővér levelet írt a Life fotósának, Alfred Eisenstaedtnak, hogy elmondja neki, hogy 30 évvel korábban őt kapta lencsevégre a Times Square forgatagábanForrás: Getty Images via AFP/2010 Getty Images/Justin Sullivan

De vajon mi a fotó igazi története?

Egy nemrégiben megjelent könyv szerint a híres fényképen nem Edith Shain, hanem Greta Zimmer Friedman szerepel, aki korábban jelentkezett a Life magazinnál a fotó miatt. Egy New York-i detektív, Carl Muscarello éveken keresztül áldozatos munkát fektetett abba, hogy rátaláljon a fotón szereplő fiatalokra. Végül az egykori rendőr arra jutott, hogy Mrs. Shain tévedett: valójában nem ő volt az a szerencsés lány, aki megkapta a tengerész csókját, és ezt bizonyítékokkal is alátámasztotta. Muscarello nyomozónak a matróz kilétéről is voltak információi. Szerinte a csábító katona nem más, mint George Mendonsa. Ugyanerre a következtetésre jutott George Galdorisi és Lawrence Verrie is, akik a Csókot adó tengerész című könyvükben felevenítették 1945. augusztus 14-ét, és a fénykép szereplőinek sorsát.

A szerzők a tengerészt, George Mendonsát is megkérdezték a Times Square-en történtekről. Az egykori matróz részletesen elmesélt mindent. George és barátnője, Rita Petry és barátaik aznap a Radio City Music Hallban tartózkodtak, amikor az egész világ megtudta, hogy véget ért a II. világháború. 

Ennek örömére mindenki az utcára vonult, és a katona a világbéke miatt érzett boldogságában kijelentette, hogy megcsókolja az első nővért, aki szembejön vele. Néhány percet követően George Mendonsa már Greta Zimmer Friedmannel csókolózott. 

A Life fotóján alig lehet látni, de a csókot váltó pár mögött a barátnőivel nevetgélő Rita Petry is ott van, aki nem sokkal később Mrs. Mendonsa lett, hiszen George és Rita a férfi leszerelése után örök hűséget esküdött egymásnak.