Csók a Times Square-en: a tengerész és a nővérke igaz története

Forrás: Time & Life Pictures/Alfred Eisenstaedt -
USA Amerika magazin történelem világháború nővér tengerész Time Square
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világhírű fényképen a jóképű tengerész szenvedélyes csókot vált egy nővérrel. De vajon kik lehetnek a szereplők, és mi lett a sorsuk? 

Az Egyesült Államok történelmének egyik leghíresebb fotója - amelyen egy szenvedélyesen csókolózó pár található - 1945. augusztus 27-én jelent meg a Life magazin címlapján, és szinte az egész világot bejárta.

Ezt az igencsak népsszerű fotót Alfred Eisenstaedt német származású fényképész készítette a New York-i Times Square-en, amikor az amerikaiak Japán kapitulálását és a II. világháború végét ünnepelték 1945. augusztus 14-én.

Manhattan forgalmas sugárútján felnőttek, gyerekek, katonák és civilek egyaránt örömüket fejezték ki a világbékével kapcsolatosan. A csókolózó pár azonban nemcsak Eidenstaedtre volt nagy hatással, de más fotósokra is: az amerikai haditengerészet riportere, Victor Jorgensen egy másik nézőpontból kapta lencsevégre őket - ez a fénykép a New York Timesban jelent meg. Hála a magazinoknak, az ölelkező párról készült felvétel rövid idő alatt a béke és a boldogság jelképévé vált.

Ezt az igencsak népszerű fotót Alfred Eisenstaedt német származású fényképész készítette a New York-i Times Square-en Forrás: Time & Life Pictures/Alfred Eisenstaedt

A tengerész és a nővérke

A hírnév és ismertség még nem jogosít fel arra, hogy visszaéljünk vele. A tengerész és a karjaiban tartott nővér kiléte sokáig titok volt. Az 1970-es évek végén Mrs. Edith Shain nővér levelet írt a Life fotósának, amiben jelezte, hogy 30 évvel korábban ő volt az a szerencsés lány, aki a Times Square forgatagában hirtelen a tengerész karjaiban találta magát. A nő elmesélte, hogy akkoriban a rádióban hallotta, hogy véget ért a II. világháború. Edith a közelben lévő kórházban dolgozott, majd miután végzett a napi teendőivel hazaindult, és egyszer csak az ünneplő tömeg közepén találta magát. Ekkor egy váratlan pillanatban egy számára ismeretlen katona megfogta a derekát, átkarolta és megcsókolta. A nővér korábban sosem találkozott a férfival, így teljesen váratlanul érte ez az egész. A tengerész kiléte pedig még egy ideig titokban maradt.

Alfred Eisenstaedt elküldte Mrs. Shain levelét a Life szerkesztőségének, ahol a lap felhívására még további két nő és tizenegy férfi jelentkezett. Azt állították, hogy ők szerepelnek a legendás fotón, de a fényképész Edith Shain mellett tette le a voksát. Az egykori nővérkéből nemzeti hős lett, az asszonyt parádékra, felvonulásokra és rendezvényekre hívták 2010-ig, amíg 91 évesen meg nem halt.

Mrs. Edith Shain nővér levelet írt a Life fotósának, Alfred Eisenstaedtnak, hogy elmondja neki, hogy 30 évvel korábban őt kapta lencsevégre a Times Square forgatagában Forrás: Getty Images via AFP/2010 Getty Images/Justin Sullivan

De vajon mi a fotó igazi története?

Egy nemrégiben megjelent könyv szerint a híres fényképen nem Edith Shain, hanem Greta Zimmer Friedman szerepel, aki korábban jelentkezett a Life magazinnál a fotó miatt. Egy New York-i detektív, Carl Muscarello éveken keresztül áldozatos munkát fektetett abba, hogy rátaláljon a fotón szereplő fiatalokra. Végül az egykori rendőr arra jutott, hogy Mrs. Shain tévedett: valójában nem ő volt az a szerencsés lány, aki megkapta a tengerész csókját, és ezt bizonyítékokkal is alátámasztotta. Muscarello nyomozónak a matróz kilétéről is voltak információi. Szerinte a csábító katona nem más, mint George Mendonsa. Ugyanerre a következtetésre jutott George Galdorisi és Lawrence Verrie is, akik a Csókot adó tengerész című könyvükben felevenítették 1945. augusztus 14-ét, és a fénykép szereplőinek sorsát.

A szerzők a tengerészt, George Mendonsát is megkérdezték a Times Square-en történtekről. Az egykori matróz részletesen elmesélt mindent. George és barátnője, Rita Petry és barátaik aznap a Radio City Music Hallban tartózkodtak, amikor az egész világ megtudta, hogy véget ért a II. világháború.

Ennek örömére mindenki az utcára vonult, és a katona a világbéke miatt érzett boldogságában kijelentette, hogy megcsókolja az első nővért, aki szembejön vele. Néhány percet követően George Mendonsa már Greta Zimmer Friedmannel csókolózott.

A Life fotóján alig lehet látni, de a csókot váltó pár mögött a barátnőivel nevetgélő Rita Petry is ott van, aki nem sokkal később Mrs. Mendonsa lett, hiszen George és Rita a férfi leszerelése után örök hűséget esküdött egymásnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.