Szervóra, avagy mikor együnk, mikor sportoljunk és pihenjünk?

shutterstock -
pihenés sportolás magazin szervóra test
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hagyományos kínai orvoslás szerint a szerveink előre meghatározott időben és sorrendben működnek és pihennek. 

Testünket 12 fő szerv alkotja, amelyek működésüket tekintve kétóránként váltják egymást, így az energiapályákon állandó a mozgás, soha nincs megállás. Ha odafigyelünk erre, akkor sokkal hatékonyabbak lehetünk a munkában, a sportban és a mindennapokban úgy, hogy közben szervezetünk egyensúlyát fenntartjuk.

Nem mindenki tudja, hogy minden szervünknek van egy párja, melyek ellntétesen működnek. Például reggel 8 órakor, amikor a gyomrunk aktiválódik, bármit is eszünk és teszünk vele, az a szívburokra pont ellentétesen hat. Az orvosi esetek megfigyeléseiből az látszik, hogy optimális esetben a gyomrunkat reggel 7 és 9 közt terhelhetjük.

Nézzük, hogyan működik a tested az egyes időpontokban

1-3 óra között a májunk méregtelenítő tevékenységet végez, ezért inkább ne terheljük zsírral, alkohollal, kávéval és dohányzással sem! Az agy ilyenkor jut a legkevesebb oxigénhez. Akiknek epebántalmai vannak, ilyenkor ébrednek.

3-5 óra között kezd dolgozni a tüdő, felkészül az aznapi munkára. Ilyenkor felébrednek a dohányosok, asztmások és a hörghurutosok. Ez alatt a két óra alatt eluralkodhat rajtunk a félelem és a szorongás is.

5-7 óra között aktiválódik a vastagbél, ez a legjobb idő a székletürítésre: szabaduljunk meg a méreganyagoktól, nehogy visszaszívódjanak!

7-9 óra között terhelhetjük a gyomrunkat vitaminokkal, ásványi anyagban gazdag ételekkel, de táplálékkiegészítőket is fogyaszthatunk.

7-9 óra között terhelhetjük a gyomrunkat vitaminokkal, ásványi anyagban gazdag ételekkel shutterstock

9-11 óra között a legnyugodtabb az idegrendszerünk és szellemi teljesítőképességünk is ilyenkor van topon! Beindul a lép és a hasnyálmirigy. Ebben az időintervallumban ne igyunk alkoholt, viszont jöhet az édesség, a gyümölcsök, méz. Kerüljük a fizikai megterhelést!

11-13 óra között van a szívciklus időpontja, ez a tökéletes időzítés, ha sportolni szeretnénk. Délben erősödik a gyomorsav és epetermelődés, jöhet egy könnyű ebéd. Kicsit leesik az agy oxigénellátása, ezért sétáljunk vagy pihenjünk egyet.

13-15 óra között a vérkeringésünk lelassul, a vékonybeleink aktiválódnak, csökken a fájdalomérzés, fokozódik a fizikai aktivitás.

15-17 óra között intenzíven dolgozik a húgyhólyagunk, ezért fontos, hogy minél több cukormentes folyadékot igyunk, mert így szervezetünk kiüríti a méreganyagokat. Ilyenkor érjük el az aktivitás tetőpontját, jöhet a sportolás, a tanulás vagy a munka!

15-17 óra között jöhet a sportolás shutterstock

17-19 óra között a vese tisztító munkát végez, ezért ne terheljük zsírral, cukorral, sóval és egyéb mérgező anyagokkal. A vérnyomásunk csökken, a szívműködés lassul, szóval egy kis szusszanás is jól jöhet.

19-21 óra között indul a szívburok és a vér munkaideje. Ha ebben az időintervallumban eszünk, azt már a szervezetünk feldolgozás helyett elraktározza. Érzékeink viszont ilyenkor sokkal kifinomultabbak, mint a nap többi részében, érdemes színházba menni, olvasni, vagy zenét hallgatni. Szervezetünk felkészül az éjszakai pihenésre.

19-21 óra között szervezetünk felkészül az éjszakai pihenésre. scutterstock

21-23 óra között testünk, lelkünk pihenőre, nyugalomra vágyik, csökken a teljesítőképességünk, eljött az alvás ideje. Nagyon fontos, hogy ne egyél és ne dohányozz ebben az időintervallumban.

23–01 óra között kezd el dolgozni az epehólyagunk. Ilyenkor a fájdalom is kevésbé csillapítható.

Ez is érdekelhet: Igazítsd a gyógyulásodat az óra járásához!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.