Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány bangladesi sziámi ikrek sziámi ikerpár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bangladesi sziámi ikerpárt, Rabeyát és Rukayát a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata választotta szét még 2019-ben. A róluk készült dokumentumfilm második részét 2022. február 10-én mutatták be.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az ikrek állapota miatt sokan a szülőket hibáztatták, és arról is, hogy a szülőknek elképesztően nehéz lehetett meghozni a döntést a műtéttel kapcsolatban, hiszen kérdéses volt, hogy a kislányok túlélik-e.

Rabeya és Rukaya a szétválasztás előtt Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A kislányokkal foglalkozó szakpszichológus, Császár Zsuzsanna a dokumentumfilmben elmondta: ő úgy véli, hogy a kislányok sosem látták magukat tükörben, mielőtt kapcsolatba kerültek az orvoscsoporttal.

"Ők nem nagyon látták magukat tükörben. Ezt azért gondolom, mert hogy amikor én először tükröt mutattam nekik, akkor arra úgy rácsodálkoztak, mint amikor a néhány hónapos gyerekednek mutatsz tükröt, és akkor felfedezi, hogy jé, az ott én vagyok" - kezdte a pszichológus. Hozzátette, hogy benne felmerült, hogy a gyerekeknek szüksége lenne egy tükörre, hogy legyen egy testképük, így pedig talán könnyebben tudnának bánni a testükkel. De amikor felvetette a szülőknek, olyan riadalmat látott az arcukon, hogy inkább elvetette az ötletet. A pszichológus úgy véli, a szülők a kislányokat akarták óvni ezzel, hogy ne lássák magukat így egyben.

A filmről Fuchs Richárd, a dokumentumfilm készítője nyilatkozott bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.