Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány bangladesi sziámi ikrek hibáztatás sziámi ikrek Pataki Gergely
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bangladesi sziámi ikerpárt, Rabeyát és Rukayát a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata választotta szét még 2019-ben. A róluk készült dokumentumfilm második részét 2022. február 10-én mutatták be. A filmből az is kiderült, hogy sokan a családot hibáztatták, amiért sziámi ikreik születtek.

A fejüknél összenőve született „sziámi" ikerpárt, a bangladesi Rabeyát és Rukayát a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata választotta szét. A csaknem másfél órás dokumentumfilm ennek az elképesztő összefogásnak a legmélyebb részleteit mutatja be. A felvételen bepillantást nyerhetünk többek között a bangladesi család életébe is. A szülők és az orvosok őszintén beszélnek a filmben a folyamatról, amelyen keresztülmentek.

"Az anyuka többször mondta, hogy miközben a családban mindenki elfogadta a kislányokat, így, ahogy vannak, közben azért a tágabb környezet, a falu az meg, hát, nem annyira. És hogy őneki azért napi szinten kellett azzal szembenéznie, hogy megnézik a gyerekeit, hogy hibáztatják őt" - kezdte Császár Zsuzsanna, klinikai szakpszichológus, aki folyamatosan tartotta a kapcsolatot a családdal.

Rabeya édesanyja ölében bangladesi sziámi ikrek Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Hozzátette, hogy nálunk sem ismeretlenek azok a mondatok, hogy "a Jóisten megverte őket", és "ki tudja milyen bűnt hordoz a család, ami miatt ez így történt". Mindkét szülő rendszeresen ehhez hasonló, bántó álláspontokkal találkozott.

"Hihetetlen erőfeszítések árán tudtak ők egy olyan környezetet teremteni ezeknek a gyerekeknek, amiben ez a két kislány jól érezte magát, boldog volt, gyereknek érezhette magát, szeretett gyereknek érezhette magát. Tehát hogy tényleg azt lehetett látni a gyerekeken, hogy meg vannak valahogy védve ettől az egész külső világtól" - mondta a szakpszichológus.

Az alapítvány igyekezett nagyon sok terhet levenni az édesanyáról, Taslimáról. Ebben főleg az ápolónőnek, Mariannak volt szerepe, akinek többek között az is feladata volt, hogy vigyázzon a gyerekekre, és arra, nehogy bármilyen betegséget elkapjanak. Még a legegyszerűbb náthától is óvni kellett őket.

A filmről Fuchs Richard, a dokumentumfilm készítője nyilatkozott bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.