A bangladesi sziámi ikerpárt, Rabeyát és Rukayát a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata választotta szét még 2019-ben. A róluk készült dokumentumfilm második részét 2022. február 10-én mutatták be. A filmből az is kiderült, hogy sokan a családot hibáztatták, amiért sziámi ikreik születtek.

A fejüknél összenőve született „sziámi" ikerpárt, a bangladesi Rabeyát és Rukayát a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata választotta szét. A csaknem másfél órás dokumentumfilm ennek az elképesztő összefogásnak a legmélyebb részleteit mutatja be. A felvételen bepillantást nyerhetünk többek között a bangladesi család életébe is. A szülők és az orvosok őszintén beszélnek a filmben a folyamatról, amelyen keresztülmentek.

"Az anyuka többször mondta, hogy miközben a családban mindenki elfogadta a kislányokat, így, ahogy vannak, közben azért a tágabb környezet, a falu az meg, hát, nem annyira. És hogy őneki azért napi szinten kellett azzal szembenéznie, hogy megnézik a gyerekeit, hogy hibáztatják őt" - kezdte Császár Zsuzsanna, klinikai szakpszichológus, aki folyamatosan tartotta a kapcsolatot a családdal.

Rabeya édesanyja ölében bangladesi sziámi ikrekForrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

 Hozzátette, hogy nálunk sem ismeretlenek azok a mondatok, hogy "a Jóisten megverte őket", és "ki tudja milyen bűnt hordoz a család, ami miatt ez így történt". Mindkét szülő rendszeresen ehhez hasonló, bántó álláspontokkal találkozott.

"Hihetetlen erőfeszítések árán tudtak ők egy olyan környezetet teremteni ezeknek a gyerekeknek, amiben ez a két kislány jól érezte magát, boldog volt, gyereknek érezhette magát, szeretett gyereknek érezhette magát. Tehát hogy tényleg azt lehetett látni a gyerekeken, hogy meg vannak valahogy védve ettől az egész külső világtól" - mondta a szakpszichológus.

Az alapítvány igyekezett nagyon sok terhet levenni az édesanyáról, Taslimáról. Ebben főleg az ápolónőnek, Mariannak volt szerepe, akinek többek között az is feladata volt, hogy vigyázzon a gyerekekre, és arra, nehogy bármilyen betegséget elkapjanak. Még a legegyszerűbb náthától is óvni kellett őket.

A filmről Fuchs Richard, a dokumentumfilm készítője nyilatkozott bővebben