Myers-Briggs típusindikátor személyiség MBTI magazin személyiségteszt személyiségtípus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Carl Jung lélektani típusain alapuló, de azt négy dimenzióba helyező MBTI nem csak szórakoztató, de semmi köze a megszokott, unalmas és hosszas kattintgatások után általánosságokkal és sztereotípiákkal operáló társaihoz. Ha tudni szeretnéd, hogy analitikus, diplomata, őr, vagy tudós vagy, és ezeken belül még mi minden más, akkor figyelj!

Carl Gustav Jung 1921-ben kiadott Lélektani típusok című könyvében 8 alap személyiségtípust határozott meg, három szempont alapján. Ebből indult ki a Jung munkájáért rajongó Isabel Briggs Myers, aki édesanyjával, Katherine Briggs pszichológussal, annak korábbi megfigyeléseit és kutatási eredményeit felhasználva, egy negyedik szempontot is figyelembe véve, 16 személyiségtípust határozott meg.

Forrás: Thinkstock

Mi a Myers-Briggs típusindikátor, azaz MBTI?

Azt szoktuk mondani, hogy mindannyian mások vagyunk, de egy kicsit, a rengeteg különbözőségünk ellenére sok mindenben hasonlítunk is egymásra. Persze nem mindenki mindenkire, és nem is mindenkivel jövünk ki, sokakkal mégis jobban megvagyunk, mint másokkal. Van, akinek a véleménye hasonlít a miénkre, az egyes helyzetre adott reakciói olyanok, mint a mieink, és van, akinek a gondolkodásmódját még nyomokban sem értjük meg, és nem is tudjuk, mit akarhatott azzal, ahogy az adott szituációra éppen válaszolt. A Myers-Briggs típusindikátor egy olyan személyiségteszt, mely épp az ilyen helyzeteken keresztül mutatja meg, mi a szereped, hol a helyed a világban.

Hogyan működik?

Ahhoz, hogy megtudd, hol helyezkedsz el a társadalomban, mi az, amiben jó vagy, mik az erősségeid és gyengeségeid, miben kell fejlődnöd, különböző helyzetekbe kell belehelyezkedned, és egy hétfokú skálán bejelölni, hogy egyetértesz-e a teszt megállapításával, vagy sem, azaz jellemző rád az adott helyzet, vagy nem. A nagyjából 10 perces, kimondottan szórakoztató teszt kitöltése után négy betűt kapsz, ezek mutatják meg, hogy a 16 meghatározott személységtípus közül melyik vagy te.

Mit mutatnak meg a betűkombinációk?

Először is, hogy introvertált, vagy extravertált típus vagy-e. Döntéshelyzetben mire támaszkodsz: a tapasztalataidra, vagy inkább a megérzéseidre? Érzelmes, vagy inkább a gondolkodó, analitikus emberek közé tartozol? A szív, vagy az ész embere vagy?

A négy betűből álló kombináció első betűje mindig az I vagy az E, ami azt mutatja meg, hogy az introvertált, vagy az extravertált emberek közé tartozol-e.

Ha a racionalisták közé tartozol, akkor a követező két betűd az NT lesz, ha az idealisták közé, akkor az NF, életművészként az SP-t, gondoskodó típusként pedig az SJ-t látod majd a 2-3. helyen.

A 4. betűd P vagy J lesz - előbbi racionalista mérnököt, utóbbi szervezőt jelöl. Ha idealistaként kapsz P-t, akkor támogató vagy, a J pedig a mentort jelöli. Az életművészek lehetnek szórakoztatók és alkalmazók is, mindenképpen a P az ő betűjük, a gondviselők pedig ügyintézőként és fenntartóként is egy J betűvel lesznek gazdagabbak. És még ennél is tovább részletezi a MBTI a különböző személyiségtípusokat, szóval nincs más hátra, mint hogy...

...teszteld magad!

A Meyers-Briggs típusindikátor magyarul is elérhető, ha van 10 perced, ne sajnáld rá, mert meglepően pontos képet ad majd rólad, ráadásul a teszt ingyenes, az eredményt pedig azonnal megkapod.

Jó szórakozást és kellemes önelemzést kívánunk!

MBTI, Myers-Briggs-típusindikátor Forrás: 123rf.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.