10+1 tipp, hogy akár 1 nap alatt végezz a tavaszi nagytakarítással

Forrás: Shutterstock -
tavasz takarítás magazin nagytakarítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavasz és a jó idő érkezésével késztetést érzünk, hogy tisztává varázsoljuk az otthonunkat. Érdemes beütemezni egy nagytakarítást, ami elsőre sokszor lehetetlen küldetésnek tűnik, ám készültünk 10+1 tippel, hogy gyorsan és hatékonyan végezz vele, akár már a nap végére.

Összeállítottunk egy listát, melynek segítségével nemcsak, hogy minden feladattal végzel egyetlen nap alatt, hanem olyan helyeket is tisztává tudsz varázsolni, amelyeket könnyedén figyelmen kívül hagynál. Mielőtt bárminek nekikezdenél, először készíts egy tervet és határozd meg, hogy mennyi időt szeretnél egy-egy helyiségben eltölteni. Fontos, hogy szobáról szobára haladj, így alaposabban fogod elvégezni a feladatokat.

1. Szekrények – Attól függetlenül, hogy a szekrények milyen funkciót töltenek be az otthonodban, fontos, hogy megfelelő ápolószert válassz a takarításukhoz. Például egy konyhai szekrénynél nem biztos, hogy elég felületi tisztítást végezni, hiszen ha a zsír leülepedik, akkor jóval nehezebb lesz eltávolítani.

2. Ablakok – A tavaszi nagytakarításkor elengedhetetlen, hogy tisztává varázsoljuk ablakainkat. A háziasszonyok többsége kifejezetten nem szereti az ablakpucolást, azonban a makulátlan összhatás érdekében semmiképp se hagyd ki! Ráadásul közben ki tudod szellőztetni az otthonodat is.

A tavaszi nagytakarításkor elengedhetetlen, hogy tisztává varázsoljuk ablakainkat. Forrás: Shutterstock

3. Konyhapult és főzőlap – Mindig higiénikusan kell tartani azt a felületet, ahol az ételeket előkészítjük és megfőzzük. Érdemes rendszeresen eltávolítani a leragadt piszkokat, de ha eddig nem tetted meg, akkor a nagytakarításnál nem szabad kihagynod.

4. Padló – Sokan azt gondolják, hogy minden héten fel kell törölni a parkettát és a laminált padlót, de bőven elég ennél ritkábban, például havonta elvégezni. Azonban mielőtt nekilátnál, ne felejts el először felporszívózni, utána pedig jöhet a felmosás.

5. Ágynemű – Megoszlanak a vélemények, hogy a párna- és paplanhuzatokat milyen időközönként kell cserélni. Egyeseknek ez a mindennapos rutinjához tartozik, de mi azt tanácsoljuk, hogy hetente legalább egyszer húzz friss ágyneműt.

6. Csempefelületek – Olyan tisztítószert válassz a csempetisztításhoz, melyen fel van tűntetve a semleges ph érték. Alkalmazhatsz házi készítésű tisztítófolyadékot is, de a szódabikarbónát semmiképp se hagyd ki belőle!

7. Szőnyeg – Ha csak kisebb szőnyeged van, akkor bőven elegendő évente egyszer-kétszer kitisztítani, ám ha nagyobb méretű, akkor érdemes minden évszakban legalább egyszer elvinni a szőnyegtisztítóba.

8. Hűtőszekrény – Annak érdekében, hogy elkerüld a penészt és a kellemetlen szagokat, végezz évente legalább két alkalommal teljes takarítást, havonta pedig egy alaptakarítást. Ne feledkezz meg arról, hogy tisztítsd meg a belső elemeit is, amelyhez használhatsz ecetes meleg vizet vagy szódabikarbónát is.

Használhatsz ecetes meleg vizet vagy szódabikarbónát is. Forrás: Shutterstock

9. Mosogatógép – Ahhoz, hogy a mosogatógép minden alkalommal megfelelően szuperáljon, egy forró vizes tisztítóprogramot érdemes havonta legalább egyszer elindítani rajta.

10. Sütő – Akkor jársz a legjobban, ha a sütőt minden használat után kitakarítod, ám ezt nem mindig lehet megtenni. Nagytakarításkor ne hagyd ki a sütőt: bátran használd itt is az ecet és szódabikarbóna kombinációját.

+1 Mosógép – A mosógépet is rendszeresen kell takarítani ahhoz, hogy a frissen mosott ruhák illatosak legyenek. Ám nemcsak emiatt fontos, hanem, hogy ne telepedjék bele penészgomba vagy baktérium. A takarításkor szentelj időt az öblítőtartály, a szűrők és a dob megtiszítására is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.