Az ágynemű megbetegíthet: egy szakértő elárulta, milyen gyakran kell mosni a lepedőt

higiénia milyen gyakran kell mosni az ágyneműt hálószoba takarítás párna lepedő használt lepedő alvás ágynemű mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs is kellemesebb érzés, mint egy fárasztó nap után befeküdni a puha ágyunkba. Az illatos lepedőn és paplanon azonban nem egyedül osztozunk. A párunk mellett ugyanis számtalan kártevő is a hálótársunk lehet, ha nem vigyázunk!

Egy átlagos felnőtt ember naponta 1,5 gramm bőrt "veszít", ennyi elhalt sejt hámlik le a testünkről. Mivel időnk jelentős részét alvással, ágyban fekve töltjük, így az elhalt bőrdarabkák a lepedőn gyűlnek össze. Ezek pedig vonzzák a poratkákat, amelyek képesek megbetegíteni az embereket.

A poratkák hatására allergiás reakciók alakulhatnak ki: köhögés, orrfolyás, száj-, szem- és bőrviszketés, súlyosabb esetben viszont asztmát is okozhatnak.

Ezek a kártevők nagyon könnyen elszaporodhatnak, ugyanis az alváshoz ideális hőmérséklet (15-20 Celsius fok) a tökéletes számukra. Egy alvásszakértő ezért összeszedett pár tippet és tanácsot, amelyekkel elejét vehetjük a poratkák okozta súlyos megbetegedéseknek.

A leggyakoribb kérdés, amelyet feltesznek az emberek, hogy milyen gyakran kell cserélni a lepedőt? Milyen gyakran kell mosni az ágyneműt?

Akár asztmát is okozhat a poratka Forrás: 123rf.com

April Mayer szerint megdöbbentő módon hetente egyszer ki kell mosni a lepedőt ahhoz, hogy megakadályozzuk az atkák elszaporodását. A szakértő elmondása alapján azért szükséges az ilyen gyakori lepedőcsere, mivel alvás közben nemcsak hámlik a bőrünk, hanem izzadunk is, a nedvesség pedig kedvez a baktériumoknak és a gombáknak is.

Mayer elmondta, hogy az ágyneműket és lepedőket mindig a megengedett legmagasabb hőmérsékleten mossuk ki. Ha az anyag engedi, kiforrázhatjuk. A magas hőmérséklet ugyanis segít elpusztítani a kártevőket. Ezért fontos, hogy ha tudjuk, napon és szabad levegőn szárítsuk a ruhákat, ugyanis a napsugarak mikrobaellenes tulajdonsággal bírnak.

Ha nincs lehetőségünk szárítógépet használni, vagy napon szárítani a lepedőket, akkor érdemes száradás után gőzőlős vasalóval átvasalni az ágyneműt.

A szakember kitért a párnák tisztítására is, ám azokat elég csak évente egyszer kimosni – írja a DailyStar.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.