Ne csak kenyérre kend: a magvajak 5 kreatív felhasználási módja

magkrémek Nébar Kft. magvajak tudatos életmód receptek ételallergia szuperélelmiszer földimogyoróvaj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A diétázók számára a szénhidrát mellett a zsír a legfőbb ellenség, és megpróbálják mindkettőt teljesen kiiktatni az étrendjükből. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz azonban ezekre is szükség lenne.

Az úgynevezett esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy testünk megfelelően működjön. Fontos szerepet játszanak az immunrendszer védelmében, segítik a sejtek megerősödését és a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, jól ismert gyulladáscsökkentő hatásuk, és nem utolsósorban energiaforrásként is remek szolgálatot tesznek.

Ezeket a "jó zsírokat" azonban nem képes előállítani a szervezetünk, ezért csak egyetlen módon, táplálkozás során tudunk hozzájutni a megfelelő mennyiséghez. Szerencsére rengeteg olyan élelmiszer létezik, melyeknek magas az esszenciális zsírtartalma: ezek közé tartoznak például a tengeri halak, valamint az olajos magvak is.

Az olajos magvaknak magas az esszenciális zsírtartalma Forrás: Shutterstock

Az esszenciális zsírok pótlására létezik jobb és ízletesebb megoldás is, mint elcsipegetni pár szem mandulát vagy sós mogyorót. Azok számára pedig, akik nem szeretik a halat, életmentőek lehetnek a magvajak!

A magvajak a nevükkel ellentétben nem tartalmaznak tejet és tejszármazékot, hanem teljesen növényi eredetűek. Emiatt a vegánok, valamint a tejfehérje-allergiában és laktózintoleranciában szenvedők is bátran fogyaszthatják. A magkrémek nagyszerű fehérje- és rostforrások, magas a magnézium és B-vitamin tartalmuk, a bennük található telítetlen zsírsavak jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, emellett könnyebben emészthetők, mint a nyers magvak.

A magkrémek felhasználása nem bonyolult. Mutatunk öt példát, hogyan építhetjük be ezeket a finomságokat az étrendünkbe.

Ízesítsük vagy díszítsük vele a zabkását

A zabkása a diétázók és testépítők Jolly Jokere. Tökéletes választás reggelire, de akár ebédre vagy vacsorára is. A zabkása elkészítésének számtalan módszere ismert: megfőzhetjük vagy akár meg is süthetjük, de hűtőben pihentetve úgynevezett overnight oats-ot is csinálhatunk a zabpehelyből. Bármelyiket is választjuk, mindegyikhez tökéletes kiegészítők lehetnek a magkrémek. Belekeverve vagy a tetejére csorgatva olyan extra ízt kölcsönöznek a zabkásának, amelyről nehéz lesz leszokni. A zabkásához adott törökmogyoróvaj például gondoskodik a megfelelő kalcium, magnézium, cink és vaspótlásról.

Palacsintatöltelék

A tejfehérje-érzékenyek és cukorbetegek számára kész rémálom a palacsintaevés, ugyanis a három klasszikus ízesítésből (kakaós, lekváros és túrós) kettő tiltólistás. Számukra lehet mentőöv a magkrém, hiszen nemcsak tejmentesek, de hozzáadott cukrot sem tartalmaznak. A földimogyoróvajat enyhén sós ízvilága is tökéletes passzol az édes palacsintatésztához, de ha semlegesebb ízt szeretnénk, akkor válasszuk a kesudió- vagy mandulavajat. Ezek édesebbek és alacsonyabb a kalóriatartalmuk.

Az ázsiai ételekben az egész mogyorót kiválthatjuk mogyorókrémmel Forrás: Shutterstock

Ázsiai ételekbe mogyoróvajat

Sokan ismerhetjük a kínai mogyorós csirkét, a gung baót. Ezt az ételt azonban nemcsak a közeli kifőzdében tudjuk megvásárolni, hanem mi magunk otthon is elkészíthetjük. Az ételbe pedig vihetünk egy hatalmas csavart azzal, ha egész mogyorószemek helyett mogyorókrémet adunk a mázhoz. Nem kell lemondanunk a tört mogyorószemek okozta ropogós élményről sem, ha olyan magkrémet választunk, amely nem "smooth", hanem "crunchy".

A humusz elengedhetetlen része

Talán bele sem gondoltunk még abba, hogy a tahini, vagy köznapibb nevén a szezámpaszta is magkrém. Ugyanolyan eljárással készül a szezámmagkrém is, mint a mogyoróvaj. Nélküle elképzelhetetlen a keleti konyha legnépszerűbb fogása, a humusz. A vegánok és tudatos életmódot követők nagy kedvencének, a humusznak telt ízt, selymes állagot és nem utolsósorban remek tápértéket kölcsönöz a tahini. A szezámmagpasztát emellett szendvicskrémekhez is használhatjuk, akárcsak a tökmagkrémet. Az olajos magvak közül a szezámmagban található a legtöbb kalcium, magas rosttartalma miatt pedig felpörgeti az anyagcserét, így kiváló salaktalanító.

Sütemények kiegészítője

Nemcsak töltelékként, hanem tésztába keverve is remekül működnek a magvajak. Szinte észrevétlenül csempészhetünk plusz fehérjét és értékes tápanyagokat az egyszerű muffinba vagy kevert süteménytésztába. A dió-, a mandula-, a pisztácia- és a pekándiókrém extra selymességet, semmihez sem hasonlítható ízt kölcsönöz még a legegyszerűbb sütinek is. Mivel a magkrémek állaga sűrű és tapadós, ezért felhasználhatjuk őket a sajttorták alapjaként szolgáló kekszréteghez is, és kiválthatjuk vele az olvasztott margarin vagy vaj egy részét.

KERESD 100%-OS MAGKRÉMEINKET OLDALUNKON!


A cikk megjelenését a Nébar Kft. támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.