5 tipp, hogy elkerüld a hüvelyfertőzést a strandokon

vitagyn2022 strand hüvelyfertőzés nyári betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Javában dübörög a nyár, rekordforróság tombol, ezért nem meglepő, hogy a strandokon mozdulni sem lehet a tömegtől. A közös fürdőzés és napozás jó móka, de csak akkor, ha önfeledten ki tudod élvezni minden percét. Ehhez azonban érdemes betartani néhány alapvető szabályt. Egyéb esetben elképzelhető, hogy egy nem várt bakteriális hüvelyfertőzéssel találod szemben magad.

1. Nyilvános WC a strandokon

Ha jót akarsz magadnak, ne ülj le sehol a WC-deszkára, hiszen nem tudhatod, ki használta előtted. Az ülőke tele lehet kórokozókkal, amelyek különböző fertőzések forrásai lehetnek.
Ha mégis rá kell ülnöd, akkor előtte minden esetben tisztítsd meg fertőtlenítő spray-vel és törlőkendővel, majd takard le WC-papírral is. A védelem még ekkor sem 100%-os, de így már nagyobb eséllyel úszod meg a bakteriális hüvelyfertőzést.

2. Törölköző nélkül ne ülj le a napozóágyra!

A napozóágyakra érdemes hasonlóan gondolni, mint a WC-ülőkére, hiszen azokra is ugyanúgy emberek százai fekszenek, adott esetben akár fedetlen testtel is. Nem tudhatod, ki tartózkodott rajta előtted, és ő milyen egészségi állapotnak örvend. Ezt még tetézi, hogy a napozóágyakat ritkábban fertőtlenítik, mint a WC-ket, ezért minden esetben ajánlott letakarni saját törölközővel, és csak ezt követően leülni.

Forrás: Shutterstock

3. Strandolás menstruáció idején

Nők ezreinek okoz fejtörést a menstruáció és a strandolás kapcsolata. Egyesek úgy vannak vele, hogy az érzékeny napokon kerülik a vizet, mások azonban tamponhasználat mellett szívesen megmártóznak. Amennyiben ebbe a csapatba tartozol, akkor sokkal gyakrabban cserélj tampont – lehetőleg minden egyes úszás után. A nedves környezet kedvez a fertőzéseknek, és a tampon nemcsak a vizet szívja fel, hanem a vízben lévő klórt is. Továbbá ügyelj arra is, hogy rendszeresen moss kezet, és csak tiszta kézzel cserélj tampont.

4. A klóros víz hatása a hüvelyflórára

Ha már az előző pontban úgyis szóba került, íme pár gondolat a medencék klórtartalmáról. Mint azt tudjuk, a hüvelyben savas pH uralkodik, amely természetes védelmet biztosít a kórokozókkal szemben. A klór azonban lúgos kémhatásúvá teszi a vizet, ami lúgos irányba módosítja az egészséges hüvely pH-ját, ez pedig kedvező körülményt teremt a kórokozó baktériumok szaporodásához.

5. Legyen nálad mindig váltás fürdőruha!

Mivel a nedves közeg kedvez a fertőzéseknek, ezért nem ajánlott túl sokáig nedves fürdőbugyiban tartózkodni. Lehetőség szerint medencehasználat után feküdjünk napos helyre, hogy minél hamarabb megszáradjon a fürdőruhánk. Ennél is jobb, ha viszünk váltás fürdőruhát magunkkal, és egyből szárazra cseréljük a fürdőbugyit. Az egész nap viselt nedves fürdőruha bizony sok galibát tud okozni. Egy pár fürdőbugyival az egész napos pancsolást probléma nélkül végig lehet csinálni.

Mióta betartom ezeket a szabályokat – lekopogom –, elkerült a bakteriális vaginózis, és nyugodtan adom át magamat az önfeledt strandolásnak.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Vitagyn C® savas pH-értékű hüvelykrém a bakteriális hüvelyfertőzések kezelésének és megelőzésének kiegészítésére.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.