A Ginkgo biloba 8 jótékony hatása

Forrás: bigstock.com -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Ginkgo biloba, egy Kínában őshonos fa, amelyet évezredek óta termesztenek különféle felhasználási célokra. Míg leveleit és magjait gyakran használják a hagyományos kínai orvoslásban, a modern kutatások elsősorban a ginkgo kivonatára összpontosítanak, amelyet a levelekből állítanak elő.
Forrás: bigstock.com

A ginkgo-kiegészítők számos egészségügyi hatással bírnak, amelyek többsége az agyműködésre és a vérkeringésre összpontosít.

Íme a ginkgo biloba 8 előnye.

1. Erőteljes antioxidáns hatása van

A ginkgo biloba antioxidáns-tartalma lehet az oka a számos egészségre vonatkozó állításnak.

A ginkgo nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és terpenoidokat, amelyek erős antioxidáns hatásukról ismert vegyületek.

Az antioxidánsok leküzdik vagy semlegesítik a szabad gyökök káros hatásait.

A szabadgyökök olyan reaktív részecskék, amelyek a szervezetben a normál anyagcsere-funkciók során keletkeznek, például az élelmiszer energiává alakítása vagy méregtelenítés során. Ugyanakkor képesek károsítani az egészséges szöveteket, hozzájárulva a felgyorsult öregedéshez és a betegségek kialakulásához.

A ginkgo antioxidáns hatásával kapcsolatos kutatások ígéretesek.

2. Segíthet a gyulladás elleni küzdelemben

A gyulladás a szervezet természetes válasza lehet sérülések vagy fertőzések esetén.

A gyulladásos válasz során az immunrendszer különböző komponenseit toborozza a szervezetünk, hogy felvegyék a harcot az idegen betolakodóval vagy gyógyítsák a sérült területet.

Alapesetben ez a gyulladás tehát egy teljesen természetes és veszélytelen reakció. Egyes krónikus betegségek esetén viszont a szervezetben akkor is gyulladásos reakciót váltanak ki, ha nincs betegség vagy sérülés. Idővel ez a túlzott gyulladás maradandó károsodást okozhat a szervezet szöveteiben és DNS-ében.

Évekig tartó kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo kivonat csökkentheti a gyulladás markereit mind az emberi, mind az állati sejtekben különféle betegségek esetén.

Néhány speciális állapot, amelyben a ginkgo kivonat bizonyítottan képes csökkenteni a gyulladást:

  • Ízületi gyulladás
  • Irritábilis bél szindróma (IBD)
  • Rák
  • Szívbetegség
  • Stroke

3. Javítja a keringést és a szív egészségét

Forrás: bigstock.com

A hagyományos kínai orvoslásban a ginkgo magokat arra használták, hogy energia-„csatornákat” nyissanak a különböző szervrendszerek felé, beleértve a vesét, a májat, az agyat és a tüdőt.

A ginkgo biloba fokozza a véráramlást a test különböző részein, számos jótékony hatásának ez lehet az eredete.

Egy szívbetegségben szenvedő betegeken végzett vizsgálat során a ginkgot fogyasztók esetében szinte azonnal megnövekedett a véráramlás a test több részében. Ez a keringő nitrogén-monoxid szintjének 12%-os növekedésének tulajdonítható, amely vegyület az erek tágulásáért felelős.

Hasonlóképpen, egy másik tanulmány ugyanazt a hatást mutatta ki idősebb felnőtteknél, akiket ginkgo kivonattal kezeltek.

További kutatások arra is rámutatnak, hogy a ginkgo védő hatást gyakorol a szív és az agy egészségére, valamint a stroke megelőzésére. Ennek számos lehetséges magyarázata van, amelyek közül az egyik a növényben megtalálható gyulladáscsökkentő vegyületek jelenléte.

4. Csökkenti a pszichiátriai zavarok és a demencia tüneteit

A ginkgo képes csökkenteni a szorongást, a stresszt és az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó egyéb tüneteket, valamint az öregedéssel összefüggő kognitív hanyatlást.

21 tanulmány áttekintése feltárta, hogy ha a hagyományos orvoslással együtt alkalmazzák, a ginkgo kivonat javíthatja az enyhe Alzheimer-kórban szenvedők funkcionális képességeit.

Egy másik áttekintés során megállapították, hogy a demenciával kapcsolatos tünetek szignifikánsan csökkennek a ginkgo biloba 22–24 hétig tartó folyamatos használata esetén.

5. Javítja az agyműködést és a közérzetet

Vannak olyan feltételezések, hogy a ginkgo javíthatja az agyműködést egészséges személyeknél is.

Néhány kisebb tanulmány alátámasztja azt az elképzelést, hogy a ginkgo fogyasztása javíthatja a mentális teljesítményt és az észlelt jólétet.

Az ehhez hasonló tanulmányok eredményei arra utalnak, hogy a ginkgo a jobb memóriával, fókuszálással és tartósabb figyelemmel függ össze.

6. Csökkentheti a szorongást

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a ginkgo csökkentheti a szorongás tüneteit.

Néhány állatkísérletben a szorongásos tünetek csökkenését figyelték meg, ami a ginkgo antioxidáns tartalmának tulajdonítható.

Egy vizsgálatban 170 szorongásos embert kezeltek 240 mg vagy 480 mg ginkgoval vagy placebóval. A legnagyobb dózisú ginkgo-val kezelt csoport szorongásos tünetei 45 százalékkal jobban csökkentek, mint a placebo csoportban.

7. Kezelheti a depressziót

Az állatkísérletek áttekintése azt sugallja, hogy a ginkgo alkalmazása segíthet a depresszió tüneteinek kezelésében.

Azokat az egereket, akik ginkgot kaptak egy elkerülhetetlen stresszes helyzet előtt, kevésbé érintette érzelmileg a stressz, mint azokat a csoportokat, amelyek nem kaptak kiegészítést.

A tanulmány kimutatta, hogy ez a hatás a ginkgo gyulladáscsökkentő tulajdonságaival függ össze, amelyek javítják a szervezet azon képességét, hogy megbirkózzanak a magas stresszhormon-szintekkel.

Mindazonáltal a depresszió összetett állapot, amelynek számos kiváltó oka lehet.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a ginkgo kapcsolatát ezzel a betegséggel, és hogy hogyan befolyásolhatja az emberek depresszióját.

8. Kezelheti a fejfájást és a migrént

A hagyományos kínai orvoslásban a ginkgo a fejfájás és a migrén nagyon népszerű gyógymódja.

Egyelőre kevés kutatás áll rendelkezésre a ginkgo fejfájásra gyakorolt hatásáról, de a fejfájás kiváltó okától függően segíthet annak enyhítésében.

Már írtuk, hogy a ginkgo gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik. Ha a fejfájást vagy a migrént a túlzott stressz okozza, a ginkgo hasznos lehet.

Ezenkívül, ha a fejfájás a csökkent véráramláshoz vagy az erek összehúzódásához kapcsolódik, a ginkgo vérereket tágító képessége szintén javíthatja a tüneteket.

Egyes migréneket azonban az erek túlzott tágulása okozza. Ebben a helyzetben a ginkgonak alig van hatása, vagy hatástalan.

Forrás: healthline.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.