Kókuszvíz-infúzió, herefa, mangóízű kivi - érdekességek kedvenc déligyümölcseidről

kókusz ananász mangó déligyümölcs banán étel gyümölcs egzotikus gyümölcs avokádó kivi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egzotikus tájak édes finomságai mindig üde színfoltként egészítik ki jól ismert, szeretett idénygyümölcseinket. Gondoltad volna, hogy a történetük is legalább olyan érdekes, mint amennyire ízletesek?

Ananász

  • Ez a finom gyümölcs tartalmazza a bromelain nevű fehérjebontó enzimet, mely nemcsak az emésztőrendszer működését serkenti, hanem természetes, nem invazív kozmetikai hámlasztóként is funkcionál. Anélkül távolítja el az elhalt hámsejteket, hogy megmarná az alsóbb rétegeket, tehát az érzékeny bőrűek számára is ideális.
  • A városi legenda, mely szerint az ananász édesebbé teszi a férfi nemi váladékokat, csak részben igaz. Mivel az ondó alapvetően lúgos kémhatású, a sok savas gyümölcs, illetve azok nektárjai kiegyensúlyozhatják a pH-ját, illetve a magas fruktóz-, valamint glükóztartalmú ételek kissé lágyabb ízűvé tehetik azt.

Banán

  • Annak a banánnak, amelyet általában a boltok polcain látsz idehaza, Cavendish a speciális fajtaneve. Emellett néha megtalálható a magyar élelmiszerüzletekben a magas keményítőtartalmú főzőbanán, a vörös banán és az almabanán is.
  • A közhiedelemmel ellentétben ez a gyümölcs nem fán, hanem egy gyakorta fatermetű, lágy szárú, áltörzsű növényen terem bogyótermésként.
    Banánültetvény Forrás: Shutterstock

Kivi

  • Bár mindenki Új-Zélandra asszociál, mikor meghallja a kivi nevét, ez a termés valójában a közép-kínai Sanhszi tartományban őshonos, illetve Dél-Kína nemzeti gyümölcse. Először kínai egresként tisztelték, majd dinnyécske lett, csak utána kapta meg a barna, bozontos madár után a kivigyümölcs nevet.
  • A kivinek csaknem 60 fajtája létezik. Új-Zélandnak is van saját kivije, melynek húsa sárga, ízében pedig felfedezhető egy kis mangós beütés.
  • Annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, nagyjából kétszer annyi C-vitamint, mint a narancs, és szintén duplaannyi E-vitamint, mint az avokádó. Emellett magas folsavtartalma miatt kifejezetten ajánlják várandós nőknek.
    Erről a bozontos madárról kapta a gyümölcs a kivi nevet Forrás: Shutterstock

Kókuszdió

  • A kókuszpálmáról, mely a Maldív-szigetek nemzeti fája, 25 méter magasra is megnőhet, illetve több mint 100 faja létezik, egy betakarítás során akár 180 darab gyümölcsöt is le lehet szüretelni. Egyes országokban idomított majmok végzik ezt a feladatot.
  • A gyümölcs kemény héját rengetegféleképpen lehet hasznosítani, például gyakorta égetik a szúnyogok elriasztása céljából, illetve egyes polipfajok előszeretettel alkalmazzák védőpáncél gyanánt.
  • A kókuszvíz egészségre gyakorolt hatásairól ódákat zengenek, magas kálium- és elektrolittartalma miatt a természet izotóniás italának tartják. Egy tanulmány alapján vészhelyzetben arra is alkalmas lehet, hogy egyenesen a véráramba fecskendezzék: a II. világháborúban egy sérült férfi életét mentették meg kókuszvíz-infúzióval, mivel más nem állt rendelkezésre a létfontosságú anyagok pótlására.

Avokádó

  • Ha hiszed, ha nem, az avokádó, melyet aligátorkörtének is neveznek, egy családba tartozik a fahéjjal: mindkettő egy-egy babérféléről származik. Mivel ezek a magas zsírtartalmú gyümölcsök párosával csüngenek az ágakon, az avokádófát aztékul ahuacatlnak, azaz herefának keresztelték el.
  • Az avokádó a boltokba gyakran kőkeményen, éretlenül érkezik, ezért kénytelenek vagyunk megvárni, amíg otthon érik be. Ezt a folyamatot felgyorsíthatjuk, ha papírzacskóba tesszük egy bontatlan banán mellé, mely egy természetes érlelőhormont, etiléngázt szabadít fel, így segít a gyümölcsnek mihamarabb elérni puha, ízletes állagát.
  • A világ legjelentősebb avokádóexportőre Mexikó. Állítólag maga a gyümölcs is itt alakult ki a mai Puebla állam területén i. e. 10.000 környékén.
    A gyümölcsök párosával csüngenek az ágakon, ezért az avokádófát aztékul ahuacatlnak nevezték el, azaz herefának Forrás: Sutterstock

Mangó

  • A mangó őshazájában, illetve jelenlegi legjelentősebb termelőközpontjában, Indiában a szeretet szimbóluma – egy kosár gyümölcs ajándékozása arrafelé kedves baráti gesztusnak számít.
  • A mangófa akár több mint 300 évig is termőképes maradhat, ez a csodálatra méltó tulajdonsága a többi gyümölcsfához viszonyítva igazi rekorderré teszi. Nem véletlen, hogy 2010-ben Banglades ezt a fát nevezte ki nemzeti növényének.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.