4+1 remek program, hogy valóban megélhesd az őszt kisgyerekkel

Forrás: Shutterstock -
őszi programok gyerekkel az élet család magazin ősz bakancslista
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár általában egy igazán hálás időszak, ha a kisgyerekes programokra gondolunk, hiszen rengeteg dolgot lehet csinálni a csemetékkel, amikor jó az idő. Ám mivel kössük le a gyerekeinket ősszel? Mutatjuk!

Az ősz beköszöntével sok szülőnek fogalma sincs arról, mivel kéne lekötni a gyereket suli, ovi után vagy a hétvégén.

Kint már fúj a szél, lehet hogy az eső is szemerkél és különben is, minden nyirkos, a nap sem süt, ugyan mit lehet ilyenkor csinálni?

Pedig ez az időszak is lehet szép, élményekkel teli és izgalmas, csak kicsit jobban oda kell figyelni a tervezésre.

Nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet

Az első és legfontosabb az őszi, kültéri programoknál, hogy megtaláljuk a megfelelő és komfortos öltözetet, enélkül ugyanis gyorsan kedvünket szegheti a szeszélyes időjárás. Jó, ha a gyerekekre vízhatlan nadrágot, cipőt és szélálló kabátot adunk, illetve ha mi magunk is rétegesen és praktikusan öltözünk fel, így biztosan nem fullad bosszankodásba vagy didergésbe a közös időtöltés.

Őszi kincsvadászat


A különféle termések gyűjtése az egyik legkedveltebb őszi program lehet kisgyerekkel, ám még ezt is különlegesebbé tehetjük, ha kincsvadászatot rendezünk a sima gesztenyeszedegetés helyett. Készítsünk egy – iskolásoknak írott, kisebbeknek rajzolt - listát az őszi termésekből, na meg a környékünkön található, esetleg az általunk elrejtett egyéb "kincsekből" és már indulhat is a kaland.

Pocsolyázás


Az őszi, esős időt meglehetősen kevés felnőtt szereti, a gyerekek többsége azonban kifejezetten imádja, főleg a pocsolyákat. Ha igazán boldoggá szeretnénk tenni a gyermekünket, akkor vegyünk erőt magunkon, húzzon az egész család gumicsizmát, esőkabátot – gyerekeknek a legjobb a gumigatya, gumicsizma kombináció – és irány az eső. Ha nem vagyunk ennyire bevállalósak, akkor várjuk meg, amíg eláll a zuhé és ekkor keressünk néhány pocsolyát – számukra nincs is ennél jobb móka.

A gyerekek többsége kifejezetten imádja a pocsolyákat Forrás: Shutterstock

Levélzuhany


Az eső mellett a kicsik az ősszel lehullott színes leveleket is nagyon szeretik. Ezeket kedvükre gyűjtögethetik, csokorba szedhetik vagy akár hatalmas kupacokba felhalmozhatják a kertben, a parkban vagy az erdő mélyén. Aztán, amikor a kupac már elég nagy, akkor szét lehet rugdosni vagy bele lehet ugrálni. Az önfeledt kacagás itt is garantált, ha pedig még zuhanyt is csinálunk a magasra dobált színes levelekből, az maga a Kánaán.

Amikor a kupac már elég nagy, bele lehet ugrálni Forrás: Shutterstock

Diavetítőzés/ filmezés


A hűvös, korán sötétedő délutánokon jöhetnek a beltéri programok is, amelyek közül az egyik leginkább kedvelt a kicsik körében a diavetítés. Nincs is jobb, mint egy borús, szeles vasárnap délután bekuckózni és a diavetítő fényénél elmerülni egy történetben – nagyobb gyerekekkel pedig megnézhetünk akár egy egész estés rajzfilmet is.

Sütés/ főzés közösen


Már az egészen kicsi gyerekek is szeretnek a konyhában segíteni a szüleiknek, így ez szintén egy remek alternatíva lehet, ha nincs kedvünk kimozdulni, ám valami közös dolgot szeretnének csinálni családilag. Süssünk mézeskalácsot, piskótát, készítsünk forró csokit – bármit, amiben a gyerek aktívan részt vehet. Mérje a lisztet, gyúrja, keverje a tésztát, szaggassa a formát, verje a habot, a végeredményt pedig fogyasszuk el közösen.

Ha nincs kedvünk kimozdulni, süssünk! Forrás: Shutterstock

Kreatív időtöltés


Végül, de nem utolsósorban az ősz remek alkalom arra, hogy kreatív dolgokkal múlassuk az időt közösen. A kincsvadászaton gyűjtött leveleket lepréselhetjük és albumba rendezhetjük, a gesztenyékből figurákat csinálhatunk, a kavicsokat befesthetjük, a mogyoróból pedig alkothatunk őszi asztaldíszt, vagy kopogtatót. Engedjük szabadjára a fantáziánkat és adjuk át magunkat az ősz varázsának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.