A herceg szerint a királynő elvette a saját unokái identitását

Forrás: AFP/Claus Fisker -
örökösödés Dánia trónöröklés hercegi cím dán királyi ház dán királynő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A döntés a legkisebb fia gyermekeit érinti, és az indoklás szerint az ő érdeküket szolgálja. Fia ezzel nem ért egyet, szerinte ezzel anyja az unokái identitását vette el. 

Bár Margit királynő bocsánatot kért unokáitól a döntése miatt, azt meg nem változtatta, mivel az volt vele célja, hogy a monarchia a "kornak megfelelően" működjön. Régóta fontolgatta, hogy legkisebb fiának gyermekeit megfossza-e címüktől, és most megtette. Ezzel szerinte "jövőbiztossá" válik a Glücksburg-dinasztia.

II. Margit dán királynő Forrás: AFP/Claus Fisker

„Az eddigi hercegi és hercegnői címek megszűnnek" – áll az eredeti közleményben. – Joakim herceg leszármazottait így kiválóságként kell kezelni a jövőben, a gróf és grófnő címek illetik meg őket.

Joakim herceg – Margit királynő kisebbik fia – azt mondta, hogy felzaklatta a változás.

"Soha nem vicces azt látni, ha az ember gyerekeivel rosszul bánnak és olyan helyzetbe kerülnek, amit nem értenek" - mondta az Ekstra Bladet című dán lapnak.

Felesége, Mária hercegnő elmondta, hogy legfiatalabb gyermekét zaklatták az iskolában bejelentést követően, illetve egy interjúban a hercegi pár azt is elmondta, hogy Margit királynő nem beszélt velük a változások bejelentése óta. Az egyik unoka, a 23 éves Miklós herceg azt mondta, családját megdöbbentette a döntés.

Így tehát 2023 elejétől Joakim négy gyermekét – a 23 éves Miklós herceget, a 20 éves Félix herceget, a 13 éves Henrik herceget és a 10 éves Athéné hercegnőt – a herceg és hercegnő helyett Monpezat grófja és grófnője néven ismerjük majd.

A palota szerint ez "természetes kiterjesztése" a dán uralkodó azon vágyának, hogy karcsúsítsa a monarchiát.

Őfelsége, a királynő szeretné megteremteni a keretet annak, hogy a négy unoka sokkal nagyobb mértékben alakíthassa saját életét" – áll a múlt heti közleményben.

De miután Margit királynő rájött, hogy alábecsülte a családi reakciót, úgy nyilatkozott:

"Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy gyermekeim, menyeim és unokáim a legnagyobb örömöm és büszkeségem. Remélem, hogy családként megtaláljuk a békét és a módját annak, hogy túljussunk ezen a helyzeten" - mondta.

Margrethe királynő legidősebb fia, Frigyes koronaherceg, a trónörökös négy gyermekét nem érinti a döntés, ők megtartják a hercegi címet. Felesége, Mária koronahercegnő támogatta a királynőt, mondván: "a változás nehéz lehet, és nagyon fájhat, ez azonban nem jelenti azt, hogy a döntés nem helyes".

A fájdalmas döntést meghozó, 82 éves II. Margit királynő koronavírustesztje pozitív lett, miután részt vett harmadik unokatestvére, II. Erzsébet néhai brit uralkodó temetésén - írja a BBC.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.