Laptopot szúrtak ki több ókori műalkotáson is - időutazás történt vagy kacsa az egész?

művészet laptop ókor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Időről időre szárnyra kapnak az interneten olyan összeesküvés-elméletek, melyek azt taglalják, hogy ókori őseink már tudhattak a ma is ismert technológiai vívmányokról. 

Szemfüles konspirációhívők nemrég kiszúrták, hogy egy nagyjából 2500 éve készült görög edényen az egyik figura mintha laptopot és érintőceruzát tartana a kezében. Emellett találtak még egy állítólagos bizonyítékot az időutazásra: egy Kr. e. 100 körül faragott síremléken hasonló eszközt emel a magasba egy gyermek, a vele szemben ülő felnőtt nő pedig kíváncsian szemléli azt.

A Daily Star összeállítása szerint, bár már maga az elképzelés is elég hihetetlennek hangzik, azt azért megjegyezték, hogy az ókori görög technológia lehetett volna fejlettebb is, hiszen „igen kevés USB-port került azokba a szerencsétlen eszközökbe.”

Noha a fenti elméletek kétségkívül szórakoztatóak, Kristina Killgrove régész tiszta vizet öntött a pohárba: a műalkotásokon szereplő egyének valószínűleg viasz írótáblákat tartanak a kezükben, nem pedig hipermodern notebookokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.