Forradalmi bejelentés a Pfizer vakcina gyártójától: ekkor jön a rák elleni védőoltás

Forrás: Science Photo Library via AFP/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library -
vakcina BioNTech-Pfizer védőoltás Biontech COVID-19 rákos sejtek daganat rák (betegség)
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus elleni védőoltások egyik legsikeresebb vakcináját gyártó BioNTech német cég társalapítói szerint az mRNS Covid vakcina technológiája újra felhasználható a rákos sejtek elpusztítására. Uğur Şahin és Özlem Türeci szerint 2030-ig elérhetőek lesznek a rákellenes védőoltások.

A társalapító török házaspár szerint olyan áttörést értek el, amelyek az elkövetkező években a rák elleni vakcinák iránti optimizmusukat táplálták.

Türeci professzor a BBC vasárnapi műsorában Laura Kuenssberggel beszélt arról, hogy a BioNTech Covid vakcinájának középpontjában álló mRNS-technológiát hogyan lehet újra felhasználni, hogy az immunrendszert a koronavírusok helyett a rákos sejtek megtámadására indítsa be.

sejtbiológia, rákkutatás, laboratórium Forrás: Science Photo Library via AFP/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library

Arra a kérdésre, hogy az mRNS-en alapuló rákvakcinák mikor állnak készen a betegek kezelésére, Sahin professzor azt mondta, hogy „2030 előtt" elérhetők lehetnek.

A BioNTech mRNS rákvakcinákon dolgozott a világjárvány kitörése előtt, de a cég a globális vészhelyzet miatt a Covid-oltóanyagok előállítása mellett döntött. A cégnek jelenleg is számos rák elleni védőoltása áll klinikai vizsgálatok alatt.

A német cég azt reméli, hogy a bélrák, a melanoma és más ráktípusok kezelésére szolgáló vakcinákat is kifejleszthetik, de jelentős akadályok állnak még előttük. A daganatokat alkotó rákos sejtek sokféle fehérjével megtűzdelhetők, ami rendkívül nehézzé teszi olyan vakcina előállítását, amely az összes rákos sejtet megcélozza, de egyetlen egészséges szövetet sem támad.

Türeci elmondta, hogy a BioNTech megtanulta, hogyan kell gyorsabban előállítani mRNS-oltóanyagokat a járvány idején, és jobban megértette, hogyan reagál az emberek immunrendszere az mRNS-re. A Covid-oltás intenzív fejlesztése és gyors elterjedése szintén segített a gyógyszerengedélyező hatóságoknak kidolgozni az oltások jóváhagyásának módját. „Ez határozottan felgyorsítja a rák elleni védőoltásunkat is" – tette hozzá.

Azonban továbbra is óvatos maradt a munkával kapcsolatban. „Tudósként mindig tétovázunk, hogy azt mondjuk-e, hogy lesz gyógymódunk a rák ellen" – mondta. "Számos áttörést értünk el, és továbbra is dolgozunk ezeken."

Augusztusban a Moderna bejelentette, hogy bepereli a BioNTech -et és partnerét, a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriást a cég Covid-19 vakcinájával kapcsolatos szabadalom megsértése miatt.

Az ezzel kapcsolatos kérdésre Sahin azt mondta: „Újításaink eredetiek. 20 évnyi kutatást töltöttünk az ilyen típusú kezelések kifejlesztésével, és természetesen harcolni fogunk a szellemi tulajdonunkért" - írja a The Guardian.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.