Bepereli a Pfizer és a BioNTech cégeket a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat, mert állítása szerint Covid-19 elleni vakcinájuk hírvivő RNS-ével megsértették a jóval a világjárvány kitörése előtt kifejlesztett szabadalmukat - közölte pénteken az amerikai vállalat.

"A Moderna meg van győződve arról, hogy a Pfizer és a BioNTech Comirnaty nevű Covid-19 elleni vakcinája megsérti a Moderna által 2010 és 2016 között benyújtott, saját hírvivő RNS-re vonatkozó szabadalmakat" - áll a cég közleményében.

A Moderna és a Pfizer/BioNTech volt az első az új típusú koronavírus elleni védőoltás előállításában, röviddel a világjárvány kezdete után, a hírvivő RNS (mRNS)technológiának köszönhetően, amely arra készteti az emberi sejteket, hogy állítsák elő a vírusban meglévő fehérjéket, így készítve fel az immunrendszert azok felismerésére és semlegesítésére.

Ezt megelőzően a védőoltások a vírusok gyengített, vagy elölt változatát alkalmazták arra, hogy felkészítsék a szervezetet a védekezésre, és a gyógyszerek kifejlesztése, valamint a biztonságosságuk igazolását szolgáló klinikai vizsgálatok több évig is eltarthattak.

Meglepő dolgot állít a Moderna a Pfizerről és a BioNTech-ről: be is pereli őketForrás: 123rf.com

A Moderna és a Pfizer/BioNTech által előállított vakcinában alkalmazott hírvivő RNS-t az elmúlt négy évtized csúcspontjaként tartották számon, amelynek a segítségével számos akadályt le lehetett küzdeni.

"Ez a forradalmi technológia létfontosságú a Moderna saját mRNS-t alkalmazó vakcinája, a Spikevax esetében. A Pfizer és a BioNTech a Moderna engedélye nélkül lemásolta ezt a technológiát a Comirnaty gyártásához" - áll még a Moderna közleményében.

A keresetet, amelyben meg nem nevezett összeget követelnek kártérítés fejében, az Egyesült Államokban, a massachusetts-i járási bíróságon és Németországban, a düsseldorfi regionális bíróságon nyújtják be.

A Pfizert és a BioNTechet több más cég is perli a szabadalmaik megsértése miatt, egyebek mellett a német CureVac, amely júliusban nyújtott be keresetet a BioNTech ellen.