Ezek a legjobb gyógyteák, amelyeket az egészségedért fogyaszthatsz

menta gyömbér kakukkfű gyógytea magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tél közepén járunk és legyünk bármennyire is a jeges italok szerelmesei, ilyenkor bizony a legtöbbünknek egy forró tea esik a legjobban. A gyümölcsös zöld- és fekete változatok mellett azonban érdemes gyógyteákat is beiktatni a napjainkba, közülük sok kiváló ízű és egészséges is.

Két típusú ember létezik: van, aki a legkisebb megfázásnál rögtön a gyógyszerhez nyúl, más igyekszik kemikáliák nélkül átvészelni a torokfájós, orrfolyós napokat. Tény, hogy vannak esetek, amikor a gyógyszer elengedhetetlen, de ha csak enyhe tüneteid vannak, számos olyan gyógyteát fogyaszthatsz, amelyektől jobb lesz a közérzeted.

Persze, ha nem vagy beteg, a gyógyteák akkor is ajánlottak; vannak, amelyek energiával töltenek fel, frissítenek, mások a vérkeringésünkre vagy az alvásminőségünkre vannak pozitív hatással. Fontos, hogy mindig olvasd el az adagolásukat, és annak megfelelően fogyaszd őket.

Nézzük is a legnépszerűbbeket!

Borsmentatea

A mentatea az egyik legfinomabb gyógytea, amelynek élénkítő, frissítő hatása van.Ha reggel a kávét favorizálod, a nap második felében édemes inkább a mentához nyúlni. De nem ez az egyetlen előnye, ugyanis a különböző légúti megbetegedéseknek is kiváló ellenszere: köhögés, torokgyulladás esetén naponta többször is elkortyolhatunk belőle egy csészével. A borsmenta rengeteg C-vitamint, mangánt és rezet tartalmaz, emellett vírusölő és görcsoldó hatású is.

Borsmenta gyógytea Forrás: Shutterstock/Skrypnykov Dmytro

Kakukkfűtea

A kakukkfűtea keveseknek tartozik a kedvencei közé különösen erőteljes íze miatt. Ha naponta nem is fogyasztjuk, heti 1-2 alkalommal érdemes beillesztenünk, ugyanis immunerősítő, fertőtlenítő hatású és javítja a vérkeringést, de depresszióra, krónikus fáradtságra is ajánlják. Köhögés és gyulladás esetén is alkalmazható, de orrdugulás esetén inhalálni is lehet vele.

Citromfűtea

Feszültség, stressz, alvászavarok esetén szuper választás a kellemes ízű citromfűtea, ami már a népi gyógyászatban is idegerősítő és nyugtató hatásáról volt ismert. Emésztési zavarokra is ajánlott, puffadásos panaszok esetén is alkalmazható.

citromfűtea Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2015 Olinchuk/Shutterstock. No use without permission./Olinchuk

Csalántea

A csalán a legnagyobb múltú és talán az egyik legrégebb óta ismert gyógynövényünk. Nem csupán véd a légúti megbetegedésektől, de az idegrendszerre is jó hatása van, sőt, remek zsírégető, ezért a fogyókúrázók is nagy hasznát vehetik. A csalán a szépségápolásban és a reumatikus panaszok enyhítésében is verhetetlen növény, amelyről itt irtunk.

Hársfatea

Azok, akik általában nem fogyasztanak gyógyteát, egyet biztosan ismernek, és az a hársfatea, amely a meghűléses betegségek, a torokgyulladás és a köhögés ellen is igazi csodaszer: mézzel isteni finom ital nyerhető belőle. A népi gyógyászatban idegerősítő és vértisztító hatását is számon tartják. Ha bővebben is olvasnál a hársfatea pozitív egészségügyi hatásairól, ide kattints!

Gyömbértea

A gyömbért Távol-Keleten évezredek óta használják orvosságként, sőt a lélek erősítőjeként, az intelligencia fokozójaként is számon tartották. Az immunrendszert is erősíti, így érdemes akkor is iszogatni, amikor egészségesek vagyunk. De az influenza és a nátha legyőzésében is rengeteget segít. Méregtelenítő és emésztést serkentő hatása is ismert. Vágj belőle néhány szeletet, vagy akár reszelheted is sajtreszelőn, így a rostját is meg tudod inni. Néhány percig hagyd állni a forró vízben, majd kortyolgatva fogyaszd. További jótékony hatásairól és felhasználási módjairól az alábbi cikkünkben olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.