Sólyom tartja rettegésben a Gellérthegyen sétálókat - több kutyát megtámadott, de egy babakocsiba is berepült

kutya egyesület reptetés Gellérthegy engedély solymász közterület sólyom edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutyákat és embereket is megtámadott egy vadászsólyom a budapesti Gellérthegyen. Gazdája állítja, neki engedélye van, hogy éjszaka és nappal is reptethesse és eddze madarát, akár emberek között is.  

A Gellérthegy nagyrétjén, természetvédelmi területen, túra- és séta útvonalak mentén, kutyafuttató területek közvetlen közelében kikapcsolódni vágyó kisebb testű kutyák és gazdáik már megtapasztalhatták, milyen az, amikor megtámadja őket egy sólyom. De volt olyan eset is, amikor egy nő fejére szállt le a madár, máskor pedig egy babakocsiba repült be.

A tulajdonos solymásznak hiába szóltak az emberek többször is, hajthatatlan volt, azt állította, hogy neki engedélye van arra, hogy ott reptesse a madarát.

Az egyik kutysétáltató barátnőjének kutyáját is megtámadta a madár:

"A barátnőm mesélte, akinek a sólyom megtámadta a westie-jét, hogy amikor szóltak a rendészeknek, akkor őket is figyelmeztették, hogy a kutya nem lehet szabadon. A solymász akkor elment, de állítólag már másnap újra ott reptette a madarát alkonyat előtt" - mesélte a nő.

Egy férfi, aki idős ebét hordja a Gellérthegyre, jelen vot, amikor egy kislány kutyájára támadt az agresszív sólyom:

"Akkor is itt voltunk, amikor egy kislánynak, Zsófinak rárepült a kis fehér kutyájára a madár. A solymász nem tudta visszahívni, a kutya nyüszített, a kislány sikoltozott, állítom, az egész hegy megrettent. A külföldi turisták azt sem tudták, mi van, a kis fehér kutya szőrén látszottak a véres sebek, de a madarász még elnézést sem kért, azt mondta, engedélye van a sólyom edzésére itt is" - mondta el az úr az ijesztő esetet.

Novák Csaba, a Magyar Solymász Egyesület elnöke szerint a problémás solymász nem tag náluk:

"Azonosítottuk, nincs repítési engedélye, tudomásunk szerint, amikor rendőröket hívtak rá, elszaladt. 80 tagunk van, az úr nem tagja az egyesületünknek: ezzel nekünk is kárt okozott."

A felelőtlen solymászt a nagyobb testű kutyák gazdái megfenyegették: ha továbbra is a környéken repteti madarát, nem garantálják, hogy kutyáik nem kapják el reptében az akár 1 millió forint értékű madarat. A férfit azóta nem látták a Gellérthegyen - írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.