Döbbenet: kaktuszok nőnek a svájci Alpokban

Forrás: VDV / Shutterstock -
Svájc kaktusz Alpok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy invazív kaktuszfaj terjed az Alpok hűvös régióban az éghajlatváltozásnak köszönhetően, veszélyeztetve az őshonos ökoszisztémát.

Az Opuntia nemzetségbe tartozó kaktuszok, más néven fügekaktuszok a Svájc délnyugati részén fekvő Wallis kantont kezdik egyre látványosabban belepni. Ezek a növények a forró, száraz éghajlatot kedvelik, eredetileg Amerikában őshonosak és 250 évvel ezelőtt kezdtek el nőni az Alpokban: ám akkor még csak elvétve lehetett rájuk bukkanni. Azóta azonban a klímaváltozásnak köszönhetően a régió egyes részein akár a rendelkezésükre álló területek egyharmadát is beterítik.

Illusztráció Forrás: VDV / Shutterstock

Yann Triponez, a Wallis kanton természetvédelmi szolgálatának biológusa szerint eddig kilenc fajt azonosítottak a térségben, közülük négy különösen invazív. Mint mondta, a terjedésük károsítja a környező növényzetet, így veszélyeztetik a biológiai sokféleséget – írja az IFL Science.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.