Szúrós, tüskés növények, avagy így nevelj kaktuszt a lakásban

növény kaktusz otthon szobanövények
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kaktuszokról az a hír járja, hogy igénytelen növények, és szinte bárkinél képesek életben maradni. Valóban nem várják el a babusgatást, de az alapvető gondozás nélkül ők sem fognak szépen fejlődni. Lássuk hát, mik a legfontosabb tudnivalók, ha kaktuszt szeretnél nevelni!

Elsőként azt kell eldöntened, hogy mennyire szúrós kaktuszt szeretnél az otthonodban tudni. Ha kisgyermek van a házban, érdemesebb egy kevésbé tüskés fajtát választani, mint például a schlumbergera, vagy a kaktuszt olyan magasságba helyezni, ahol a kicsi nem tudja megszúrni magát vele.

A schlumbergera egy kevésbé tüskés fajta Forrás: Shutterstock

A kaktusz számára elengedhetetlen a napi pár órás napsütés, így csak olyan helyre tedd, ahol ezt megkapja. Nem minden fajtát kell ugyanúgy locsolni, de általánosságban elmondható, hogy csak akkor kaphat vizet, ha a földje teljesen száraz – ez körülbelül kéthetenkénti öntözést jelent, ami a téli időszakban kitolódhat akár két héttel is. A víz minősége sem elhanyagolható tényező, a legjobban a lágyítottat vagy az esővizet kedvelik.

A hét ötlete: csináld magad hamis kaktuszfarm kavicsfestéssel

Tavasszal mind szeretnénk virágokkal, növényekkel körbevenni magunkat, ám vannak helyek, ahová nem lehet bevinni élőt – például munkahely –, vagy épp mi vagyunk totálisan alkalmatlanok arra, hogy életben tartsuk őket. Nos, ha már a kaktusz sem bírja nálad, készíts kavicsokból csodás virágcserépbe valót. Olvasd tovább!

A sima virágföld helyett használj speciálisan kaktuszok számára kialakított földet. Az átültetéssel elég lesz 2-3 évente foglalkoznod, ami a szúrósabb fajták esetén nem is túl egyszerű feladat.

Az átültetéssel elég lesz 2-3 évente foglalkoznod Forrás: Shutterstock

A túlöntözés és/vagy a nem megfelelő fényviszonyok következményeként a kaktuszok leggyakoribb betegségére, a gombásodásra számíthatsz. Ha ezt tapasztalod, fogd vissza a víz mennyiségét és a locsolás gyakoriságát, valamint helyezd napfényesebb helyre a növényeket. A kaktuszok az esetek nagy százalékában le tudják küzdeni ezt a betegséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.