Ritka, kísérteties felvételeket tettek közzé az elsüllyedt Titanic roncsairól

Forrás: OceanGate Expeditions/Facebook -
Titanic videó felvétel búvár roncs tragédia jéghegy elsüllyedt óceánjáró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A videót, amelynek nagy részét korábban nem láthatta a nyilvánosság, alig néhány hónappal azután forgatták, hogy a felfedezők 1985 szeptemberében megtalálták a roncsot.

Több mint 1500 ember halt meg, amikor a Titanic, amely első útja során Southamptonból New Yorkba tartott, 1912. április 15-én elsüllyedt az Atlanti-óceán északi részén, miután jéghegynek ütközött.

A hajóroncsokat a Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) és a Francia Nemzeti Oceanográfiai Intézet csapata fedezte fel.

1986 júliusában 11 merülés során készítettek felvételeket egy háromszemélyes merülőhajóról és egy kis távirányítású hajóról, amely szűk helyeken is képes volt manőverezni. A 80 perces vágatlan felvételt a WHOI YouTube-csatornáján tették közzé.

Robert Ballard óceánográfus elmondta, hogy az első dolog, amit meglátott, amikor 2,5 mérföldes mélységben leereszkedett a tenger alá, egy "óriás szegecses acélfal volt, amely több mint 100 méterrel és néhány lábbal emelkedett fölénk".

Hozzátette: "Soha nem néztem le a Titanicra. Felnéztem a Titanicra. Semmi sem volt kicsi."

Ballard a SkyNews-nak elmondta, hogy csontokat, emberi maradványokat nem látott, de cipőket igen, köztük egy anyának és a babájának a lábbelijét is.

"Miután a Titanic elsüllyedt, azok, akik mentőmellény nélkül mentek a vízbe, hipotermiában haltak meg" - mondta a szakember, aki arra is emlékezett, hogy látta a Titanic lőréseit.

"Olyan volt, mintha az emberek visszanéztek volna ránk. Nagyon kísérteties volt" - mesélte el a mérnök, aki szerint a legnagyobb kihívást "a hely távolsága" és a fagypont alatti vízhőmérséklet jelentette.

A felvétel közzétételét az 1997-es James Cameron-film, a Titanic 25. évfordulós újrabemutatójához igazították. A Kate Winslet és Leonardo DiCaprio főszereplésével készült mozi 11 Oscar-díjat nyert, beleértve a legjobb filmnek járó díjat is.

"A felvétel közzétételével a WHOI egy a világot körbejáró, generációkon átívelő történet fontos részét segít elmesélni" - nyilatkozta közleményében James Cameron.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.