Ne a stressztől félj, a distresszt tartsd távol magadtól

feszültség, stressz, idegesség, kétségbeesés, horoszkóp
distressz nyomás eustressz stressz magazin életmód teljesítmény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A stressz az életünk része, s bizony manapság ki vagyunk téve neki rendesen. Ám ez nem feltétlenül probléma, sőt, a stressz a barátunk is lehet, feltéve, hogy nem distresszről beszélünk. Mert, hogy a stressz nem egyféle, ahogy azt mostanában gyakran halljuk, van jó és rossz is belőle. De vajon létezik-e stressz distressz nélkül, és hogyan fordíthatjuk a ránk nehezedő nyomást az előnyünkre úgy, hogy annak csak a pozitív hatásait érezzük? 

"Kerüld a stresszt!" - hangzik el manapság túl gyakran a jótanács az orvostól, na és persze a családtól, rokonoktól, barátoktól, ismerősöktől és ismeretlenektől, a főnöktől, kollégáktól, de még az ellenségeinktől is (már akinek vannak). Ám a stresszt elkerülni nem lehet és nem is kell, hiszen az nemcsak az életünk része, de az visz előre, gondoljunk csak a sokat emlegetett "üss vagy fuss" reakcióra, amit őseinkből kiváltott.

Distressz

Veszélyhelyzetben a stressz életmentő, hiszen kiváltja azt a szükséges reakciót, mely a pillanat tört része alatt megy végbe a szervezetünkben annak érdekében, hogy olyan fizikai állapotba kerüljön, mely lehetővé teszi az ember számára, hogy cselekedjen. Adrenalin és kortizol szabadul fel a szervezetünkben, a pulzus felgyorsul, a légzés szaporább lesz, az anyagcsere is felgyorsul, az izmok megfeszülnek, a bennük rejlő erő nő. Ennek a fiziológiás reakciónak hála, hatékonyan küzdünk vagy menekülünk a szó szoros és/vagy átvitt értelmében.

Amikor a stresszt okoljuk valamiért, valójában a distresszre gondolunk Forrás: Shutterstock/Alex From The Rock

A mai világban azonban ritkán kell harcolnunk, legalábbis fizikai értelemben, másfajta nyomás nehezedik ránk, mint az őseinkre, ám a természetes emberi reakció fennmaradt, és ez okozza a modern társadalomban élőknek a problémáit. Hiszen a felfokozott állapotot nem követi egy fizikai teljesítmény, a testünk sem elfutni, sem küzdeni nem kényszerül, így a stresszreakció okozta feszültség levezetése sem történik meg. Pedig milyen jó lenne minden alkalommal, amikor a főnök a munkahelyen presszionál, futni két kört a háztömb körül!

Ám mivel ez nem történik meg, a szervezetben a felfokozott állapot, a feszültség megmarad, mely frusztrációt, szorongást vált ki, tehetetlennek érzi magát az ember, akiből a megnövekedett és tartós feszültség akár pánikrohamokat is kiválthat, sőt, más betegségek okozója is lehet.

Tehát akkor, amikor a stresszt okoljuk valamiért, valójában a distresszre gondolunk, a jótanács tehát így pontos:

Természetesen ez sem olyan egyszerű, hiszen a modern világ olyan problémákkal szembesíti az embert, melyek tartósan nyomás alatt tartanak mindannyiunkat, ezért tudatosan kell odafigyelni arra, hogy a stresszes helyzetek okozta feszültség ne halmozódjon fel bennünk.

Eustressz

A stressz tehát nemcsak negatív, de pozitív formában is megjelenik az életünkben, s ez az a forma, mely a lendületet adja az embernek. Az eustressz hatására izgatottak leszünk, lelkesek, tombol bennünk a tenniakarás. Miközben ugyanazok a folyamatok mennek végbe a szervezetünkben - a hormonszint emelkedése, heves szívdobogásérzés, gyorsuló légzés stb. -, boldogok vagyunk, majd szétvet bennünket a vágy, hogy tegyünk valamit, és ez jóleső érzéssel tölt el: tehát ugyanannak a dolognak a két oldala.

Színházba visz a párod, a gyerek koncertjére ülsz be, rég nem látott rokonok mennek hozzád vendégségbe, akiknek meg akarsz felelni, vagy a közelgő nyaralás dob fel, izgatott vagy, mert végre újra látni fogod a tengert, a hegyeket, vagy csak a rég nem látott nagymamát. Rengeteg olyan helyzet adódhat, mely pozitív izgalommal tölt el.

Rengeteg olyan helyzet adódhat, mely pozitív izgalommal tölt el Forrás: Shutterstock

Vagyis az eustressz az a fajta pozitív nyomás, ami lendületet ad, segít, hogy kicsit túllendülj a korlátaidon, változásra, változtatásra ösztönöz, segít, hogy meglépd, amit régóta meg akarsz, hogy halogatás helyett a cselekvést válaszd.

Nézőpont kérdése...

Ugyanakkor, ha mondjuk rettegsz a repüléstől, és innen közelíted meg a kérdést, akkor az eustressz mindjárt distresszbe csap át, a hegymászás veszélyei is elnyomhatják a jóérzést, amit a csodálatos környezet és a friss levegő gondolata nyújt, és a nagymamához vezető autóút is lehet szorongással teli a baleset miatti félelem kapcsán.

Tehát, ahogy az a fentiekből is kiderül, nem feltétlenül egy adott szituáció okozza a szorongásunkat, hanem az ahhoz való hozzáállásunk. Ami az egyik emberben jó érzéseket kelt - például imád repülni -, az a másikban a halálfélelem miatt szorongást okoz. Ami az egyik embernek a friss levegő és a "világ teteje", az a másiknak a jeges rémület. És ami az egyiknek a "66-os út" életérzése, az a másiknak száguldozó, figyelmetlen autósokkal teli, halálos veszélyeket rejtő autópálya.

Ahhoz, hogy a stresszt a lehető legtöbbször tudjuk a javunkra fordítani, nem kell más, mint a gondolkodásunk megváltoztatása. Ami, mint tudjuk, nem is olyan egyszerű feladat, mint amilyennek hangzik...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.