Ritka, "kézen járó" halat kapott lencsevégre egy francia fotós

fotó Nicolas Remy kihalás foltos kézhal kézhal ritka fajok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tasmániai Derwent folyó sötét és iszapos mélyén egy szokatlan halfajta él, amely nem úszik, hanem a meder mentén sétál. A foltos kézhal, amely kéznek tűnő mellúszókkal mozog, a homályos mélységben lapul, készen arra, hogy lecsapjon zsákmányára. 

Krémszíne és sötétbarna vagy narancssárga foltjai beleolvadnak a homokos talajba, így nehezen észrevehető, és még nehezebben fényképezhető. Ráadásul a faj kritikusan veszélyeztetett és vélhetően kevesebb, mint 3000 egyed marad a vadonban.

Nicolas Remy francia fotós azonban elhatározta, hogy saját szemével nézi meg a megfoghatatlan halat. 2022-ben sydney-i bázisáról Ausztrália leghidegebb államába utazott, hogy a Derwent 11 Celsius fokos hideg vizébe merüljön.

Egy óra múlva megpillantotta az első kézhalat, de a vaku felvillanása miatt az eltűnt, így a fénykép csak egy iszapfelhőt rögzített. Remy rájött, hogy csiszolnia kell a technikáját: ami eddig működött, az ennél a fajnál nem vált be, ezért három egymást követő napon összesen kilenc órát töltött a folyóban.

https://edition.cnn.com/2023/02/20/world/australian-handfish-photograph-c2e-spc-intl-scn/index.html

Végül egy speciális, az iszapot fel nem kavaró úszási technikával közelítette meg a ritka halfajtát, és egy másfajta világítástechnikát használva szűk reflektorfényt hozott létre, s így Remy megkapta, amit akart: egy közeli felvételt a különleges halról. A fénykép az Underwater Photography Guide's Ocean Art 2022 verseny hidegvizes kategóriájában az első helyezést érte el.

Remy reméli, hogy fényképei segítenek felhívni a figyelmet erre a ritka fajra. Portréstílusú fotóival azt akarja elérni, hogy az emberek érzelmeket tápláljanak a „nagyon furcsa kinézetű hal" iránt, és törődjenek a faj megmentésével - írja a CNN.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.