Aggasztó: kihalhatnak hazánkban a fekete gólyák

Forrás: Wikipédia / Készítette: מינוזיג - MinoZig -
fekete gólya természetvédelem gólya madár állatfaj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem sikerült jól a magyar feketególya-állomány idei költése. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy ez a faj sokkal érzékenyebb a hazánkban szintén honos fehér gólyánál.

Magyarországon 350-400 pár fekete gólya fészkel, ám a költésükre rossz hatást gyakorló erős aszály már a tél folyamán elkezdődött. A kedvezőtlen körülmények sajnos a szaporulatukat is negatívan befolyásolták. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője elmondta, hogy idehaza veszély fenyegeti az amúgy is igen ritka fajt.

Fekete gólya Forrás: Wikipédia / Készítette: מינוזיג - MinoZig

A Hortobágyi Nemzeti Park kollégái augusztusban tették közzé a hírt: a Tisza mentén a tizenhat páros állományból csak két párnak volt fiókája.

Szerencsére azonban nincs minden veszve, hiszen léteznek itthon speciális fészkelőhelyek, például a Kiskunság térségében. Az ottani párok ismernek vízfoltokat a homokbuckák között, így ott könnyebben gyűjtenek táplálékot, s emiatt arrafelé jobbak a költési arányok – írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.