Tippek, amelyekkel gyerekjáték a nyelvtanulás: ezekből meríthetsz bátorságot

kommunikáció beszélgetés beszéd tippek magazin nyelvtanulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az iskolában alig ragadt rád valami a nyelvórákon? Az egyetemen is felvettél egy nyelvi kurzust abban a reményben, hogy nemcsak plusz kreditet nyersz vele, hanem végre fogsz tudni beszélni angolul? Elvégeztél több tanfolyamot és kurzust is, jártál magántanárokhoz, leveleztél is külföldiekkel, mégsem tudsz megszólalni?

Egyesek szerint nincs olyan, hogy valakinek van érzéke a nyelvtanuláshoz, hiszen csak akaraterő és szorgalom függvénye minden. Ha csak ezen a két dolgon múlva, akkor nem lenne annyi bátortalan ember, annyi passzív nyelvtudású felnőtt, akik képtelenek megszólalni. Bizony, van olyan hogy nyelvérzék, hogy valakinek az agya úgy működik, hogy képes magába szippantani az idegen szavakat és úgy zsonglőrködik velük és követi a nyelvtani szabályok által felrajzolt utat, mintha odakint született volna.

Más azonban vért izzad, magol, és ha passzív nyelvtudásra szert is tesz, megszólalni alig tud vagy nem is mer, és ez nemcsak az egyének saját hibája, hanem az oktatási rendszeré is, legyen az közintézmény vagy magániskola. A kommunikációra szinte alig jut idő, pedig hiába van ott fejben minden, hiába ismerjük a szavakat, amelyeket használni kellene, a mondatfelépítés metódusát, ha nincs meg mindehhez az affinitásunk, ha elveszítettük a megoldókulcsot, az IKEA-tervrajzot.

Tanulj szavakat a mobilodon!

A mobiltelefonokra és tabletekre letölthető nyelvtanuló alkalmazások nagyon hasznosak, ha szavakat szeretnénk megtanulni. Az alap kifejezéseket és szavakat játékos formában megismerhetjük, sőt könnyen meg is jegyezhetjük, de a nyelvtani szabályokat nem igazán sajátíthatjuk el belőlük, ahogyan beszélni sem fogunk megtanulni velük. Önmagában ezek az appok nem jók, viszont kiegészítő lehetőségként rendkívül hasznosak.

A mobiltelefonokra és tabletekre letölthető nyelvtanuló alkalmazások nagyon hasznosak Forrás: Shutterstock/Maxx-Studio

Olvass idegen nyelvű könyvet!

Szintén a passzív tudást és a szókincset erősítik az idegen nyelvű könyvek, ám rendkívül hasznosak, ha az ember szórakozva szeretne nyelvet tanulni és nem szívesen forgatna egy tankönyvet a kezében. Ha rendelkezünk már alap tudással egy bizonyos nyelvből, akkor is érdemes egyszerűbb történetekkel, mesékkel, képes könyvekkel kezdeni, ugyanis nincs fontosabb a sikerélménynél. Ha rögtön egy szépirodalmi művel kezdünk és két oldalt is vért izzadva tudunk csak elolvasni, nem lesz kedvünk folytatni. Egy mesekönyvet viszont hamar, sőt élvezettel lapozgatunk majd.

Kezdhetünk olyan történettel és könyvvel is, amelyet magyarul már olvastunk, az sem baj, ha esetleg többször is kiolvastunk, ugyanis könnyebb lesz vele haladni eredeti nyelven, vagy az általunk tanulni kívánt idegen nyelvre lefordítva olvasni.

Válaszd a számítógépes játékokat!

Sokak szerint károsak a számítógépes játékok, és ezek miatt lesznek erőszakosak a gyerekek, ám ez egy tévhit. Ahogyan a krimikönyvek vagy bűnügyi tévésorozatok miatt sem kezdenek tömegek gyilkolni, úgy a lövöldözős játékok miatt sem ragadnak fegyvert a gyerektömegek. A videójátékok azonban nemcsak szórakoztatóak lehetnek, hanem a nyelvtanulás során is hasznát vehetjük bármelyiknek. A legtöbb ugyanis idegen nyelven készült, vagy választható benne idegen nyelv, így ha szeretnénk a tudásunkat fejleszteni, ez is egy remek módja.

Videóchatelj külföldiekkel!

A levelezőtárs mai változata, melyhez minden adott, ugyanis akár telefonon keresztül is intézhetjük. Rengeteg oldal kínál lehetőséget arra, hogy olyanokkal vegyük fel a kapcsolatot, akik anyanyelvi szinten beszélik az általunk tanulni kívánt idegen nyelvet, és általában csekély összeg fejében bármiről beszélgethetünk is velük. Érdemes olyan chatpartnert választani, aki nem beszél magyarul, ugyanis így nem lesz lehetőségünk kibúvót keresni, mindenképp muszáj lesz angolul, németül, olaszul... megszólalnunk.

Érdemes olyan chatpartnert választani, aki nem beszél magyarul Forrás: Shutterstock

Ha nem szeretnél fizetni érte, akkor szétnézhesz a randiappokon is, ugyanis rengeteg külföldi él Magyarországon vagy érkezik az egyetemi tanulmányai miatt a fővárosba, így akár össze is kötheted a kellemest a hasznossal, azaz randizhatsz, ismerkedhetsz és emellett még a nyelvtudásodat is fejlesztheted.

Beszélgess otthon a pároddal, vagy akár magadban!

Ha egyik fenti opció sem vonzó eléggé, de mondjuk a párunk beszéli a kívánt idegen nyelvet, akkor kérjük meg, hogy beszélgessen velünk. Nem kell ehhez leülni és bámulni egymást, sokkal jobb, ha a mindennapi dolgok és teendők során mondjuk angolul folyik a társalgás. A párunk előtt sokkal kevésbé fogjuk feszélyezve érezni magunkat, mint mondjuk egy tízfős csoport előtt. Ha a házimunkáról, filmekről, a munkahelyi dolgokról idegen nyelven kezdünk beszélni, rengeteget fejlődhet a kommunikációs képességünk.

Ha viszont nincs kivel beszélni, akkor se legyünk restek, és társalogjunk a plüssmacinkkal vagy egy képzeletbeli barátunkkal, ugyanis ha sokat gyakoroljuk a kommunikációt, rá fog állni az agyunk arra, hogyan is kell idegen nyelven fogalmazni. Sokan esnek abba a hibába, hogy először magyarul kigondolják a mondanivalót, majd fejben lefordítják, ám a titok nyitja abban áll, hogy rá kell érezni az adott idegen nyelvre és rögtön azon fogalmazni. Ez viszont csak gyakorlással működik, így nyugodtan beszélgessünk a hálószobai plüssökkel, a cserepes növénnyel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.