Téli-nyári ruhaváltás: 10+1 tipp, hogyan tároljuk el a téli darabokat

Forrás: Shutterstock/Stock-Asso -
évszakváltás ruhaváltás nyári ruha magazin téli ruha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hamarosan beköszönt a tavasz, és itt az ideje bedobozolni a vastag, kötött holmikat és a csizmákat. De hogyan csomagolhatjuk el úgy, hogy ne sérüljenek, míg ismét szükség lesz rájuk?

Tisztítsuk ki

Mielőtt elpakolnánk, ürítsük ki a zsebeket, majd mossuk ki a ruhákat. Ez azért is fontos, mert a foltok beszáradhatnak, és később nehezebb megszabadulni tőlük. A gyapjúból készült sálakat, pulóvereket és ruhákat kézzel mossuk, a szövet- vagy tollkabátot pedig vigyük tisztítóba.

Akasszuk vagy hajtogassuk?

Minden olyan ruha, amely könnyen kinyúlhat, például pulóverek, kötött ruhák, pólók, jobb, ha összehajtogatva kerülnek a polcra. Az erősebb holmik, mint a farmer és a kordruhák szintén jól tárolhatók így. Túl sokat ne halmozzunk egymásra, mert összenyomják egymást, és meggyűrődnek. Tehetünk közéjük selyempapírt, ezzel megóvhatjuk a kényes darabokat.

Hamarosan beköszönt a tavasz, és itt az ideje bedobozolni a vastag, kötött holmikat Forrás: Shutterstock/Stock-Asso

Hagyjuk lélegezni

Ne tegyük a ruhákat nejlonzacskóba vagy műanyag dobozba, mivel ezek magukba zárják a nedvességet, így könnyen bepenészednek. Jobban szellőzik, ha lenből készült zsákokba csomagoljuk. Ne felejtsük el felcímkézni, hogy könnyebben megtaláljuk, amit keresünk.

Hogyan őrzi meg az alakját?

A kabátokon, dzsekiken kívül minden olyan ruhát tároljunk fogason, amelyek könnyen gyűrődnek. Még jobban megőrzik formájukat, ha a gombokat begomboljuk, a cipzárokat összehúzzuk. Ha hely hiányában mégsem tudjuk így eltenni kabátunkat, próbáljuk meg hengerelve, például az ágy alatt tárolni - írja a Fanny magazin.

Bírja a strapát

Felejtsük el a drótból készült vállfákat. Nem csak tönkreteszi az anyagot és a formáját, könnyen rozsdásodik is, így a ruháink is elszíneződhetnek. Egy jó minőségű, vastag, fából készült ruhafogas megvédi mind a felsők, mind a kabátok alakját. Ne feledkezzünk meg ruhavédő zsákot is rátenni, ez megvédi a portól és a bogaraktól.

Ne feledkezzünk meg ruhavédő zsákot is rátenni, ez megvédi a portóé és a bogaraktól Forrás: Shutterstock/New Africa

A deformálódás ellen

A ruhákhoz hasonlóan a téli cipőket is kitisztítva tegyük el a következő idényig. Természetesen előtte a bőrcipőket kenjük át a bőrtípusnak megfelelő ápolóval. Húzzuk sámfára, vagy tömjük ki újságpapírral, hogy megtartsák a formájukat. Különösen a hosszú szárú csizmáknál figyeljünk arra, hogy ne törjön meg a szára.

Tegyük sötét helyre

Igen népszerű tárolóhelyek a pincék és a padlások, de a nem megfelelő hőmérséklet miatt tönkremehetnek a ruháink. Ehelyett keressünk tiszta, sötét, hűvös és száraz helyet, például a szekrény tetején, vagy az ágy alatt. A lényeg, hogy ne érje őket napfény, ami kifakítja a holmit, és ne vegyenek át kellemetlen szagokat.

Minden centi számít

Ne essünk pánikba, ha otthonunkban nincs sok rakodóhely. Bátran tegyük a bőröndökbe azokat a darabokat, amelyekre éppen nincs szükségünk. A maximális helykihasználást segítik a praktikus vákuumos tároló zsákok is, hiszen a levegőt kiszívjuk a zsákból, így sokkal kisebb lesz a térfogata.

Be tud fülledni

Ne dobjuk ki a cipős dobozokat, hiszen akár ebbe visszacsomagolva is tárolhatjuk a kedvenc lábbelijeinket. Az sem gond, ha műanyag dobozba tesszük, hiszen ezzel nemcsak megvédjük a gyűjteményünket, de még szezonálisan is tudjuk rendszerezni. Ha zárt dobozba tesszük, ügyeljünk arra, hogy legyen rajta megfelelő szellőzőnyílás.

Japán módra

Ha kevés helyünk van a ruhák tárolására, próbáljuk ki a KonMari japán ruhahajtogatási módszert. Ennek lényege, hogy a ruhákat nem lapjára hajtogatják össze, hanem több hajtással felcsavarják őket. A görgetés megakadályozza a mély gyűrődések kialakulását, így, amikor kiveszünk egy felsőt az egyik polcról, nem kell azonnal a vasalóért rohanni.

Pára? No para!

Nagy szolgálatot tesz a cipősdobozban talált kis szilikongolyós zacskó, hiszen magába szívja a felesleges nedvességet; ezzel megvédjük a hónapokon át a szekrényben lógó télikabátokat és pulóvereket attól, hogy dohosak legyenek a nedvességtől. Tegyünk 2-3 tasakot az elcsomagolt ruháink és cipőink közé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.