Tavaszi magvetés: 7+1 dolog, amit tudnod kell a sikerhez

tavasz ültetés magvetés magazin kertészkedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elérkezett a tavaszi magvetés ideje. Megyeri Szabolcs kertészmérnök elárulja, honnan szerezzük be a magokat és mire figyeljünk vásárláskor.

Jó még a tavalyi?

Vásárlás előtt ellenőrizzük az otthoni készletet. Ha lejárt dátumú csomagolást találunk, akkor érdemes újat vásárolni, ugyanis a magok csírázóképessége fokozatosan csökken. Az üzletekben is ellenőrizzük a csírázás szavatosságát és a csomagolás állapotát. Az esetlegesen túl régóta készleten lévő, vagy szakszerűtlenül tárolt magok hiába olcsók, ha végül nem fejlődnek rendesen, nem hoznak bő termést, vagy ültetés után hamar elhalnak - írja a Fanny magazin.

Vegyünk hazait!

A magvásárlás során célszerű a hazai klímára nemesített fajtákat előnyben részesíteni, ugyanis ezek bizonyos környezeti tényezőkkel, esetleg a kártevőkkel vagy a betegségekkel szemben is ellenállóbak lehetnek. Az egzotikus magokat ellenőrizzük, hogy a vetést követően beérnek-e, vagy a dísznövények kitelelnek-e.

A magvásárlás során célszerű a hazai klímára nemesített fajtákat előnyben részesíteni Forrás: Shutterstock/Robert Przybysz

Fontos a tervezés

Számoljuk ki, mennyi palántát akarunk nevelni és milyen mennyiségű terményre számítunk. Magkatalógusból kikereshető, de a csomagoláson is sokszor szerepel, hogy kb. hány szem mag található benne. Ezt mindig ellenőrizzük, és vessük össze azzal, mennyit szeretnénk ültetni. Ne vásároljunk többet a szükségesnél, mivel minden évben egyre bővül a kínálat.

Garantált minőség

Hazánkban csak ellenőrzött és minősített, fémzárolt vetőmag kerülhet forgalomba. Mindig nézzük meg a csomagoláson, rajta van-e az azonosítószám, hiszen így könnyen ellenőrizhető a magok származása.

Nem csírázik ki

Ha vetőmagot vásárolunk, őrizzük meg a bizonylatot és a vetőmag csomagolását. Ha minden gondoskodás ellenére nem, vagy nagyon rosszul csírázik a vetőmag, bejelentést kell tenni a NÉBIH Zöld számán: 06 80 2 63244.

Szalag mentén

Hiába ügyelünk vetéskor az egyenletességre, az apró kis magvak, mint a sárgarépa, petrezselyem, de néhány virágfajta magja is a méretük miatt könnyen egy csomóba kerülhet. A magszalag segít, hogy a magok egyenletes távolságra kerüljenek, így nincs gondunk a ritkításra sem.

A magszalag segít, hogy a magok egyenletes távolságra kerüljenek Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 FotoHelin/Shutterstock. No use without permission./Fotohelin

Megéri az árát

Vannak úgynevezett drazsírozott vetőmagok, amelyeknél a szemek tápanyagot és gombaölő szert tartalmazó réteggel vannak bevonva. Ezek drágábbak ugyan, de előnyük nemcsak az, hogy vetést pontosabban lehet elvégezni, hanem biztosabban csíráznak, és a kezdeti fejlődésük is kedvezőbb. Fontos, hogy kesztyűben vessük el.

Száraz, hűvös helyen

Felbontás után zárt csomagolásban, hűvös, száraz, napsütéstől védett helyen, például a pincében, garázsban, vagy bizonyos magokat akár a hűtőszekrényben is tarthatjuk. A vásárlást követően max. egy-másfél évvel ültessük el, hogy biztosan csírázzanak.

Tipp

A palántaföldet magunk is elkészíthetjük házilag, de akkor figyelni kell arra, hogy a földkeverék ne tartalmazzon gyomirtóval szennyezett talajt, és beteg növénymaradványokat sem. Ha érdekel a házi palántaföld elkészítésének menete, olvass tovább...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.