Hűséges gólyapár Dömösön: Szofi hatodszorra tért vissza sérült párjához

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Toth Csaba -
érdekesség gólya Dömös állatvilág
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fehér gólyák köztudottan hűséges társak, és ennek ékes bizonyítékát láthatjuk a dömösi Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontban. Macus, a sérült gólya és párja, Szofi története egészen 2016 áprilisáig nyúlik vissza, amikor Macus lőtt sebbel került a madármentő központba.

Márton András, a központ tulajdonosa és vezetője Macus rehabilitációja után úgy döntött, épít az állatnak egy fészekállványt, remélve, hogy talál magának társat.

2017 áprilisában szerencsére megérkezett Szofi, a tojó, aki azóta minden évben elrepül Afrikába telelni, majd tavasszal visszatér sérült párjához, aki türelmesen várja őt a dömösi kertben. A szerelmes gólyapár eddig 22 fiókát nevelt fel együtt.

Fészkelő gólyák Forrás: Getty Images/iStockphoto/Toth Csaba

Szofi 2022-ig ötször tért vissza Macushoz, és 2023. március 23-án délután 4 órakor érkezett hatodszorra a dömösi fészekbe hosszú vándorútja után.

A különleges gólyapár története az emberek számára is szívhez szóló lecke arról, hogy milyen fontos a hűség és a kitartás a párkapcsolatokban. A dömösi Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont pedig továbbra is gondoskodik Macusról és családjáról, hogy a következő években is folytatódhasson ez a szép történet – írja a Sokszínű Vidék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.