Két egyszerű, ízletes ázsiai étel, amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetsz

Forrás: Shutterstock -
ázsiai konyha pad thai tészta tom yum leves recept ázsiai étel magazin
Az ázsiai ételek nagyon fűszeresek, különlegesek és ízgazdagok, éppen ezért általában azt gondoljuk, hogy elég nehéz elkészíteni ezeket a fogásokat. Most rácáfolunk erre a sztereotípiára!

Tom yum leves

Talán az egyik legismertebb ázsiai fogás a tom yum leves, amely egyszerre csípős, savanykás, pikáns, s amelyről joggal gondolhatjuk, hogy a főzése biztosan bonyolult – hiszen annyira finom. Pedig nagyjából 20 perc alatt el is készül és különleges hozzávalókból sem kell egy kosárnyit beszereznünk.

A tom yum leves egyszerre csípős, savanykás, pikáns Forrás: Shutterstock/Flydragon

Hozzávalók (4 főre)

1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 szál újhagyma felkarikázva
10 dkg gomba felaprítva
10 dkg sárgarépa csíkokra vágva
1 ek. paradicsompüré
2 cm gyömbér lereszelve
6 dl alaplé vagy víz
3 dl kókusztej
1 lime leve
1 csokor koriander
1 csirkemellfilé/ óriás garnéla (250 g)
1 ek. olaj

Különleges hozzávaló:
2 evőkanál tom yum paszta

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát megpároljuk az olajon. Ha csirkével készítjük a levest, akkor ebben a fázisban adjuk hozzá a felkockázott húst, és fehéredésig sütjük. Ha nem csirkével készítjük, akkor az előző lépés kimarad és jöhet azonnal a csíkokra szelt répa, amit szintén átpirítunk. Ezt követően adjuk hozzá a gombát, amelyet addig forgatunk a serpenyőben, amíg el nem fövi a levét. A zöldséges (húsos) keverékhez hozzáadjuk a paradicsompürét és ezt is lepirítjuk kicsit (vigyázzunk, le ne égjen!) Az egészet felöntjük az alaplével vagy vízzel, ízesítjük a gyömbérrel, majd amikor felforrt, hozzáadjuk a kókusztejbe elkevert tom yum pasztát. Ízlés szerint sózzuk. Ha rákkal készítjük, akkor az utolsó fázisban jöhet ez a hozzávaló is, amit 10-15 percig főzünk a rák méretétől függően. Végezetül szedjük a levest kis tálkákba, locsoljuk meg a lime levével, szórjunk bele ízlés szerint újhagymát és koriandert.

Pad thai tészta

A pad thai szintén egy olyan étel, amely valószínűleg mindenkinek beugrik, ha azt hallja, ázsiai konyha. Bár erről a fogásról is azt hihetnénk, hogy tele van fura, titkos összetevőkkel, valójában csak 1-2 olyan alapanyagot kell beszereznünk hozzá, ami alapvetően nincs a konyhánkban.

pad thai tészta Forrás: Shutterstock

Hozzávalók (4 főre)

30 dkg rizstészta
40 dkg csirkemell felkockázva
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 tojás
5-6 ek. napraforgóolaj
3 cm gyömbér lereszelve
2 marék aprított mogyoró lepirítva
csilipehely ízlés szerint
1 lime
1 csokor koriander

Nem mindennapi hozzávalók:

4 ek. szezámolaj
5-6 csepp halszósz
2 tk. barna cukor
3 marék mungóbabcsíra
2-4 marék bordáskel (el is hagyható)
3 tk. tamarind paszta

Elkészítés

A tamarind pasztát összekeverjük a 2 ek. szezámolajjal, a barna cukorral, a halszósszal, felöntjük 5 ek. vízzel és a pácba beleforgatjuk a felkockázott csirkemellet. A vöröshagymát lepirítjuk egy kevés olajon, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát, a lereszelt gyömbért és a pácolt csirkemellkockákat. Ízlés szerint adunk hozzá némi csilit. Míg összesül az étel, megcsináljuk a rizstésztát a csomagoláson feltüntetett módon. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a nagyobb darabokra aprított bordáskelt (el is hagyható), a tésztát és ráöntjük a sóval, borssal összekevert tojásokat. Jól átforgatjuk és készre sütjük. A végén megszórjuk az egészet mungóbabcsírával és adunk hozzá még némi szezámolajat, ha száraznak érezzük. Mélyebb tányérokba szedjük az ételt, a tetejét meghintjük az aprított, pirított mogyoróval, a korianderrel és még pikánsabbá tesszük néhány cseppnyi limelével.

TIPP: a csirkehús helyett (vagy mellé) tehetünk a tésztánkba tofut vagy garnélát is.

Ha tetszett az írás, ez is érdekelhet: Az ezerarcú lencse - a beluga lencsét akár kaviárnak is nézheted

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.