Catherine Deneuve szerepel az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál fekete-fehér plakátján

Forrás: AFP/Handout -
Cannes 2023 Cannes Catherine Deneuve fekete-fehér plakát Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sajtónak szerda este bemutatott fekete-fehér plakát a francia filmsztár képével a dél-franciaországi Saint-Tropez-hoz közeli Pampelonne tengerpartján készült, a Szívdobbanás című film 1968-as forgatásán. A film rendezője Alain Cavalier, a fotót Jack Garofalo készítette, amely alapján a plakátot a Hartland Villa elnevezésű duó tervezte.

"A legnagyobb francia sztár, aki több mint hatvan év alatt soha nem állt le a forgatással, a megújulással, a kísérletezéssel, mer elvállalni nem neki való szerepeket vagy első filmeket is. Nem egy mozdulatlan ikon, ő a művészetét mindig új életre kelti. Deneuve a maga módján a filmművészet gazdagságát testesíti meg, amit a fesztivál is képviselni akar: a szerzői filmeket, de a színvonalas közönségfilmeket is" - hangsúlyozta közleményében a fesztivál.

76 th Cannes Film Festival Press, Catherine Deneuve Forrás: AFP/Handout

Catherine Deneuve a fesztiválra meghívott számos filmben játszott, 1994-ben a Clint Eastwood által elnökölt zsűri tagja volt, 2005-ben Tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal jutalmazták, három évvel később pedig életművéért kapott különdíjat.

A fesztivált május 16. és 27. között rendezik meg, a nyitófilm a Johnny Depp főszereplésével készült Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi produkció lesz, a díjkiosztót követően pedig a legújabb Pixar-produkció, az Elemi című amerikai animációs film világpremierjét tartják.

Mindkét esemény háziasszonya Catherine Deneuve lánya, a szintén filmszínésznő Chiara Mastroianni lesz. A zsűri elnöke idén Ruben Östlund kétszeres Arany Pálma-díjas svéd rendező. A csaknem kétezer benevezett filmből 19 versenyezhet az Arany Pálmáért, de a válogatás a következő napokban újabb alkotásokkal bővülhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.