étkezési zavar mandulaanya elvárások anya magazin nevelés
Mandulaanyukák vagy mandulamamák – bár a kifejezés viszonylag új, maga a jelenség régóta létezik, ami nem más, mint a tökéletességre való megszállott törekvés. Igen ám, de a mandulamamák törekvései nem saját magukra irányulnak, hanem a gyermekeikre...

Az utóbbi évtizedekben sorra „születtek" a különféle anyatípusok:

  • Az ősanyák, akiket leginkább azzal azonosítanak, hogy bárhol, bármikor szoptatnak, hordozókendőben hozzák-viszik a gyereket és mindent alárendelnek a kicsi szükségleteinek.
  • A fittmamaik, akik elvakultan követik a nagy fitneszgurukat, az utolsó trimeszterben is elszántan edzenek és persze a baba születése után – jó esetben a kötelező néhány hetes szünet leteltével – már meg is veszik az éves kondibérletet, hogy mihamarabb újra kockás legyen a hasuk.
  • A helikopteranyák, akik túlféltik és túlóvják a gyerekeiket, minden kontrollálnak a csemetéik körül, legyen az szakkör, barátok vagy csak a homokvár építése.

Persze a mamitípusok sorát a végtelenségig folytathatnánk, hiszen manapság szeretünk mindent kategorizálni – így a szülőket is –, ám felütötte a fejét egy új kifejezés, a mandulamami vagy mandulaanya, aki a fenti, általában ártalmatlan típusokkal szemben valódi veszélyt jelenthet a gyermekeire.

A szépség hatalom!

A szépség hatalom – szokták mondani, és ha őszinték akarunk lenni, akkor belátjuk, hogy a szép külsővel rendelkező emberek sok esetben valóban előnnyel indulnak az élet nevű futóversenyen. A mandulaanyák pedig ezt pontosan tudják is. Éppen ezért

minden erejükkel azon vannak, hogy a saját gyermekük a „szép" kategóriát erősítse – leginkább, ami a testalkatot illeti.

Egyszerűbben megfogalmazva, a mandulamamik azt akarják, hogy a gyermekeik minél karcsúbbak legyenek.

A mandulamamik azt akarják, hogy a gyermekeik minél karcsúbbak legyenek Forrás: Shutterstock/Pormezz

A karcsúság iránti vágy természetesen nem új keletű, gondoljunk csak a fűzőkre, a rafinált szabású ruhákra vagy a '90-es évekre, amikor szinte sikknek számított csont és bőrnek lenni. A magazinokba és a kifutókon a modelleket szinte elfújta a szél, így nem is csoda, hogy rengeteg fiatal lány és nő koplalni kezdett, hogy legalább csak egy kicsit hasonlítson a vágyott szépségideálra. Aztán jöttek az étkezési zavarok...

Kik is a mandulaanyák?

Az, ha éheztetjük magunkat a vágyott alak elérése érdekében, végső soron a mi bajunk. Magunkat sanyargatjuk, magunknak ártunk és magunkkal szúrunk ki – rövid és hosszú távon egyaránt. A mandulaanyák azonban nem a saját testük, hanem a gyermekeik teste felett gyakorolnak így kontrollt. Sőt, nem csupán a testüket, a megjelenésüket próbálják befolyásolni, de a gondolkodásukat is megnyomorítják, hiszen már gyerekként kialakítanak bennük egy olyan szemléletet, amely károsan befolyásolja az ételekhez és a testükhöz való viszonyukat.

Az ő szemükben már-már bűnös tevékenységnek számít, ha valaki jóízűen eszik, ezért becsmérlő megjegyzéseket tesznek az egészséges étvágyra, illetve szinte bűntudatot keltenek a saját gyerekeikben ezzel kapcsolatosan

- ennek következtében pedig, nagy eséllyel ők maguk nevelik beléjük a különféle étkezési zavarokat.

Forrás: Shutterstock/Krakenimages.Com

És miért pont mandulaanya a mandulaanya? A kifejezést Yolanda Hadid – Gigi és Bella Hadid szupermodellek anyja – viselkedése ihlette, aki azt tanácsolta a lányának, hogy ha nagyon éhes, akkor rendes étel helyett rágcsáljon el 1-2 szem mandulát...

S bár maga a mandulaanya fogalma csak most „született" és került be a köztudatba, a jelenség egyltalán nem új... sajnos, ez az anyatípus már nagyon régóta mérgezi a fiatal lányok – és esetenként fiúk - életét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.