Az aranyér nem válogat, az idősek mégis veszélyeztetettek – ez az oka

Forrás: freepik.com -
betegség aranyér proktis2023 időskor
Az aranyér nemtől, kortól függetlenül bárkinél kialakulhat, ennek ellenére még mindig nagyon keveset beszélünk a betegségről. Az érintettek kínosnak érzik, és csak elhúzódó tünetek esetén fordulnak orvoshoz. Sokszor hónapok telnek el a diagnózis felállításáig és a kezelés megkezdéséig. A kor előrehaladtával lényeges lenne a megelőzésre nagyobb hangsúlyt fektetni, ugyanis idősebb korban emelkedik a betegség kialakulásának valószínűsége.

Az aranyérbetegség a felnőttek akár 70-80%-át is érintheti, és általában szégyenkeznek, akiknél végbéltájéki panaszok jelentkeznek. Gyakran nem is akarnak tudomást venni róla, inkább alkalmazkodnak a kellemetlenségekhez. Mások házi praktikákkal próbálnak meg enyhíteni a tüneteken. Orvoshoz a többség csak a legvégső esetben fordul, pedig sokat segíthet, ha időben kezdik el a kezelést.

Minden korosztály érintett lehet, fiatalok, kismamák és gyerekek egyaránt, bár való igaz, hogy a kor előrehaladtával emelkedik a betegség kialakulásának valószínűsége. A megjelenésének hátterében örökletes kötőszöveti gyengeség is szerepet játszhat, de minden olyan behatás növeli a betegség kialakulásának az esélyét, amely megnöveli a nyomást a végbélnyílás körüli vénákban. Kockázati tényező lehet az elhízás, a nehéz súlyok rendszeres emelése, valamint a krónikus székrekedéssel járó erőlködés.

A természetes öregedés során olyan folyamatok mennek végbe a szervezetben, amelyek kedveznek az aranyér kialakulásának. A már említett kötőszöveti gyengeség a kor előrehaladtával általában rosszabbodik. Ha ez mozgásszegény életmóddal párosul, könnyedén alakul ki a túlsúly, illetve kóros elhízás. A kor előrehaladtával a krónikus székrekedés kockázata is megnő. Az optimális székeléshez nélkülözhetetlen a kismedencei izmok és idegek megfelelő együttműködése, az öregedés miatt azonban ebben is zavar keletkezhet.

Forrás: freepik.com

A kor előrehaladtával az éhség- és a szomjúságérzet is csökken. A rendszertelen étkezés és a kevés folyadékbevitel ugyancsak vezethet székrekedéshez. Az időseknél gyakori, hogy rendszeresen gyógyszereket kell szedniük, ezek mellékhatása is okozhat székrekedést, ezzel pedig aranyeret.

A tüneteket helyileg alkalmazandó kúpokkal és kenőcsökkel enyhíthetjük. Segíthet a naponta többszöri, langyos ülőfürdő is. Amennyiben nem tapasztalunk javulást, vagy esetleg súlyosbodna az állapotunk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Proktis-M kúp és a Proktis-M Plus kenőcs vény nélkül kapható gyógyászati segédeszközök.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

https://www.proktis.hu/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.