Titkos szerelem Auschwitzban: az SS-tiszt megmentette zsidó szeretőjét a haláltól

Helena Citrónová Auschwitz szerelem magazin koncentrációs tábor Franz Wunsch
1942 tavaszán 999 hajadon zsidó nőt deportáltak az auschwitzi koncentrációs táborba, Helena Citrónová egy volt közülük. Bár nem gondolná az ember, hogy a haláltáborok embertelen és kegyetlen világában helye lehetett az érzelmeknek, Helena és testvére életét az mentette meg, hogy egy SS-tiszt, Franz Wunsch halálosan beleszeretett a csinos lányba.

Néha az élet csupán egy pillanaton múlik. Igy történt ez Helena Citrónová esetében is, akit a haláltáborba való érkezése után arra választottak ki, hogy énekeljen egy dalt az egyik SS tisztnek, akinek éppen aznap volt a születésnapja. Franz Wunsch beleszeretett a lány gyönyörű hangjába, vonzó külsejébe, és úgy intézte, hogy az általa vezetett Kanada kommandóba kerüljön. Ezzel nemcsak az életét mentette meg – másnapra ugyanis már be volt osztva az egyik gázkamrába -, hanem a lehetőségekhez képest jobb körülményeket is teremtett a számára. A Kanada kommandó ugyanis híres volt arról, hogy itt könnyű fizikai munkát végeztek a rabok, a gázkamrákba vitt zsidók holmiját szortírozták, így a legtöbben ide szerettek volna bekerülni.

Auschwitz-Birkenau Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Votava / Imagno / picturedesk.com/Votava

Wunsch szavakkal és tettekkel is bizonyította a szerelmét a lány felé. Kekszet küldött neki, amibe egy rövid üzenetet rejtett – „Szeretlek – beléd szerettem" – ez állt rajta. Helena azonnal megsemmisítette a cetlit és hosszú ideig rá sem tudott nézni a férfira: akkoriban úgy érezte, hogy inkább meghalna, mint hogy egy SS-tiszt szeretője legyen. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a románccal mindketten az életüket kockáztatták, hisz tilos volt zsidó nő és nem zsidó férfi között bárminemű kapcsolat. Ha kiderült volna, hogy a náci tiszt egy zsidó fogollyal találkozgat, akkor egészen biztos, hogy súlyos büntetést kapott volna, míg Helenát azonnal kivégezték volna.

Helena érzései akkor változtak meg, amikor a testvérét is a koncentrációs táborba szállították két gyermekével együtt és Franz Wunsch, bár a gyermekeken nem tudott segíteni, az utolsó pillanatban megmentette nővérét a halál torkából.

Miután vége lett a világháborúnak, Wusch két évig kutatott Helena után, de nem találta meg a lányt. 1972-ben bíróság elé állították, ahol kijelentették róla, hogy igazi zsidógyűlölő, többször brutálisan bánt a rabokkal, nőket és férfiakat egyaránt bántalmazott, sőt, egyszer még a gázkamrákhoz is be volt osztva, ahol halálos Zyklon-B készítményt dobott a rabok közé. A szerelem azonban megváltoztatta az életét.

Franz Wunsch-t végül felmentették, mivel elévültek a háborús bűntettei. Helenával való története sokakat megérintett, 2020-ban dokumentumfilm is készült belőle. Bár megkérdőjelezhető, hogy mennyire lehet szerelemnek nevezni, ami kettejük között volt, az biztos, hogy a férfi rajongott a zsidó lányért, míg Helenának, aki a túlélésért harcolt, kapóra jött az SS-tiszt szerelme. Bármi is történt köztük valójában, ők ketten az élő példa arra, hogy a legzordabb és legkegyetlenebb körülmények között sem parancsolhatunk az érzéseinknek.

Ez is érdekelhet: A legszebb történeteket az élet írja: igaz szerelem, mely az auschwitzi haláltáborban szövődött

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.