Több tucat amerikai McDonalds több száz gyereket dolgoztatott szabálytalanul, köztük 10 éveseket is

Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak -
McDonald's gyerekmunka USA szabálytalan foglalkoztatás franchise
Két 10 éves gyereket találtak egy louisville-i McDonald's gyorsétteremben, akik időnként akár hajnali kettőig is dolgoztak a munkahelyükön – közölte kedden az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma.

Az ügynökség három franchise-vállalkozót is talált, akik több mint 60 McDonald's-telephellyel rendelkeznek Kentuckyban, Indianában, Marylandben, valamint Ohio államban - ezek a cégek „305 gyermeket foglalkoztattak úgy, hogy a törvényben megengedettnél többet dolgoztatták őket, és olyan feladatokat végeztettek velük, amelyeket a törvény tilt a fiatal munkavállalók számára" – közölte nyilatkozatában a Munkaügyi Minisztérium.

Illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Tiffanie Boyd, a McDonald's USA vezető alelnöke és személyzeti igazgatója a CNN-nek azt mondta: „Ezek a jelentések elfogadhatatlanok, mélyen aggasztóak és sértik azokat a magas elvárásokat, amelyeket az egész McDonald's márkával szemben támasztunk. [...] Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy franchise-vevőink rendelkezzenek azokkal az erőforrásokkal, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy minden alkalmazott számára biztonságos munkahelyeket biztosítsanak, és az összes munkaügyi törvényt betartsák."

A közlemény szerint a három franchise-átvevőnek összesen 212 754 dollárt, azaz 71,9 millió forint pénzbüntetést kell fizetnie a gyermekmunkára vonatkozó szabályok megsértéséért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.