Függővé vált hattyúk okoztak több ezer eurós kárt a komáromi mákföldeken

mák hattyú kár drogfüggő mákföld
Egy egész hattyúkolónia telepedett le egy mákföldön a komáromi Izsa és Pat között. A hattyúcsalád több ezer eurós kárt okozott a tulajdonosnak, és noha már több tucat közülük belepusztult a túlzásba vitt mákfogyasztásba, nem hagyják abba.

A klímaváltozásnak köszönhetően az utóbbi években egyre több bütykös hattyú telepedett le a Kárpát-medencében: sokan közülük a telet is itt töltik. Mivel a hidegebb évszakban nemigen van mit enniük, a szántóföldeken keresnek élelmet.

Bütykös hattyú (Cygnus olor). Forrás: http://madarpark.hu/madarinfluenza-veszely-2023/

Mostanáig a hattyúk nem fogyasztották el a mák hajtásait, ám feltehetőleg a véletlennek köszönhetően ez is megtörtént, és amely példányok megkóstolták, valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, amelyet az emésztőrendszerük nem kezel jól. Emiatt már több tucat madár pusztult el a mákfogyasztásban, és körülbelül 150 függő hattyú továbbra is a mákültetvény foglya.

S hogy miért volt olyan vonzó a szárnyasok számára a mákföld? Nem a függőséget okozó növény miatt. Az ok, amiért a repcét mákra cserélték az Izsa és Pat letelepedett hattyúk, az nagy valószínűséggel a csábító vízfelületeknek köszönhető - írja a Napunk.sk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.