Álmatlanság, depresszió, agresszió - tényleg befolyásolja az életünket a telihold?

telihold depresszió álmatlanság Nap holdfázis
Telihold idején a legtöbb ember arra panaszkodik, hogy rosszabbul alszik, feszültebb, érzékenyebb, ugyanakkor a spiritualitás szerint ez a legjobb időszak az elengedésre. De vajon mindez csak babona, beképzeljük ezeket a hatásokat vagy igazoltan befolyásolja a telihold az életünket?

A teliholdhoz számos ősi hiedelem kapcsolódik és még az egészségügyi szakemberek nagy része is úgy gondolja, hogy a telihold hatással van az egészségünkre és a mentális, lelki állapotunkra. Ennek ellenére a kutatások csak kis részben támasztják alá ezeket az elméleteket - írja a Healthline.

A Hold minden esetben a Nap fényét veri vissza, mivel nincs saját fénye. Ahogy a Nap, a Föld és a Hold keringenek egymás körül, úgy változnak a holdfázisok, azaz, hogy mennyit látunk a Holdból. Telihold idején a Hold és a Nap nagyjából egyvonalba kerül, s mivel a két égitest között van a Föld, így a felénk eső oldalt éri a fény, és a Nap teljesen megvilágítja számunkra a Holdat.

Az orvosok és filozófusok évszázadokon keresztül azt állították, hogy a viselkedésünket, a mentális állapotunkat vagy akár a nők menstruációját is nagyban befolyásolják a holdciklusok. Az 1970-es években Arnold Lieber pszichológus azt állította, hogy a telihold megváltoztatja az emberi viselkedést, ami az erőszak és gyilkosságok számának növekedéséhez vezet. Érdekes megfigyelni, hogy a természet is együtt mozog a holdfázisokkal, például az óceánok vízszintje a holdfázisokkal együtt emelkedik vagy süllyed és számos tengeri faj szaporodási ciklusa is a holdfázisokhoz igazodik.

Alvás

Az emberek nagy része arról panaszkodik telihold idején, hogy rosszul alszik, vagy éppen intenzív álmai vannak. A kutatások ezt némiképp alátámasztják, ugyanis megállapították, hogy telihold idején az embereknek 5 perccel tovább tart elaludni és átlagosan 20 perccel kevesebbet alszanak, ráadásul kevesebb időt töltenek mélyalvásban. Ennek leginkább evolúciós oka lehet, hisz őseink még sok esetben a szabad ég alatt aludtak és mivel telihold idején világosabbak voltak az éjszakák, így ébernek kellett maradniuk, hogy észrevegyék a rájuk leselkedő veszélyt. Egy tanulmány azonban azt is kimutatta, hogy a telihold eltérően hat a férfiakra, a nőkre és a gyerekekre: a nők általában kevesebbet alszanak és kevésbé mélyen, mint a férfiak, míg a gyerekeknek is 1%-kal csökken az alvásidejük ebben az időszakban.

Az emberek nagy része arról panaszkodik telihold idején, hogy rosszul alszik Forrás: Shutterstock/

Mentális egészség

Szervezetünk cirkadián ritmusa, azaz napszaki ritmusa alkalmazkodott a világosság és sötétség váltakozásához és ennek megfelelően alakította ki a biokémiai, fiziológiai folyamatait. Erős az a hiedelem, miszerint a holdfázisok változása fokozhatja egyes mentális betegségek, mint például a szorongás, depresszió, bipoláris zavar és skizofrénia tüneteit. A tudomány azonban ezt nem támasztotta alá, a kutatások azt mutatják, hogy nagyjából egyenlő számban keresték fel a pszichiátriai intézményeket mentális problémák miatt mind a négy holdfázisban. Ez alól egyedül a bipoláris zavarban szenvedők jelentenek kivételt, náluk kimutatták, hogy a holdciklus változása hatással van arra, hogy a betegek milyen gyorsan váltanak át a depresszióból a mániás szakaszba.

Szív- és érrendszer

Ahogy a Hold közeledik a Földhöz, úgy a gravitációs vonzása is megváltozik. Ez hatással van a tengerekre és óceánokra, de az emberek szív- és érrendszerére is. Kutatások során kimutatták, hogy a holdciklusok változása befolyásolhatja a vérnyomást, az újhold és telihold fázisában például csökkenhet a vérnyomás, sőt még a pulzusszám is alacsonyabb ilyenkor. Ebben a tanulmányban az volt a konklúzió, hogy az emberek fizikailag hatékonyabbak telihold és újhold idején, de ennek ellentmondott egy másik kutatás, mely férfi sportolókat vizsgált. Eszerint a kutatás szerint nem volt jelentős különbség a férfiak sportteljesítménye között az egyes holdfázisokban.

A holdciklusok változása befolyásolhatja a vérnyomást Forrás: Shutterstock/Yakobchuk Viacheslav

Erőszak és agresszió

Szintén egy évszázadok óta fennálló hiedelem, hogy telihold idején az emberek sokkal agresszívabbak, több a gyilkosság, sőt az öngyilkosság is. Ezt a kutatások nem támasztották alá, ugyanakkor azt megfigyelték, hogy több ilyenkor a baleset, bár ezt leginkább azzal magyarázzák, hogy az emberek ilyenkor gyakrabban néznek fel az égre és ez a pár másodperc elég ahhoz, hogy baj történjen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.